Tillerson: SAD razmišlja o embargu na izvoz venecuelske nafte | Ekonomist

Tillerson: SAD razmišlja o embargu na izvoz venecuelske nafte

Sjedinjene Države razmišljaju o uvođenju embarga na izvoz venezuelske nafte, ali su svjesne da će to imati posljedice za stanovništvo te zemlje, rekao je u nedjelju u Buenos Airesu američki državni sekretar Rex Tillerson.

“Stanje u Venecueli se pogoršava. Jedan od aspekata o kojemu moramo povesti računa, uvedemo li naftne sankcije, jeste kako će one uticati na stanovništvo. Može li taj korak ubrzati kraj”, rekao je Tillerson na zajedničkoj pres konferenciji s argentinskim kolegom Jorgeom Faurieom, ciljajući na ekonomsku i političku krizu u Venecueli i spomenuvši mogućnost “zabrane prodaje (venecuelske) nafte SAD-u”.

Isto tako, “ništa ne učiniti značilo bi tražiti od venecuelskog naroda da i dalje trpi, i to još jako dugo”, dodao je. “Zato proučavamo mogućnosti i način kako ćemo nadoknaditi” djelovanje eventualnih sankcija.

Američki državni sekretar koji je na turneji po Latinskoj Americi, rekao je da je zabrinut zbog “humanitarne krize” u Venecueli i pozvao je na raspisivanje “slobodnih i poštenih” izbora.

SAD, velik trgovinski partner Venecuele koja mu prodaje 750.000 barela sirove nafte na dan, već je uveo sankcije visokim zvaničnicima u vladi Nicolasa Madura te američkim građanima i bankama zabranio bilo kakvu kupovinu novog venecuelskog duga.

Tillerson je rekao da je s argentinskim kolegom “dugo razgovarao o Venecueli, o koracima koji bi se mogli sprovesti kako bi se pojačao pritisak na Madurov režim”.

Socijalistička stranka na vlasti je veoma nepopularnog Nicolasa Madura u petak imenovala za svog kandidata na prijevremenim predsjedničkim izborima koji se trebaju održati do kraja aprila u toj zemlji zahvaćenoj teškom ekonomskom krizom.


Autor/izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top