Težak udar Kine i OPEK, nafta ide sve niže | Ekonomist

Težak udar Kine i OPEK, nafta ide sve niže

Cijene nafte su tokom današnjeg trgovanja u Aziji ponovo pale, trgovci su bili zabrinuti u pogledu kineske ekonomije nakon iznenađujuće devalvacije juana.

Padu cijena doprinele su i konstantno visoke globalne zalihe nafte, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u septembru pojeftinila je na Njujorškoj berzi pet centi na 43,03 dolara, dok je nafta tipa “brent” za septembarsku isporuku u Londonu pojeftinila 35 centi na 48,83 dolara, prenosi agencija Frans pres.

WTI nafta je juče pala na najniži nivo od marta 2009, nakon što je kineska centralna banka devalvirala juan blizu dva odsto u odnosu na dolar.

Narodna banka Kine je i danas snizila kurs juana za 1,62 odsto, poslavši nove šokove kroz finansijska tržišta.

Investitori strahuju da potez Pekinga ukazuje na usporavanje rasta druge po veličini svjetske privrede, nakon što su podaci tokom proteklog vikenda pokazali da je trgovinska razmena Kine smanjena.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) povećala je prognozu globalne tražnje nafte za 2015. i zadržala projekciju rekordne svjetske potrošnje za 2016, uprkos nestabilnim uslovima na tržištu koje je izazvala finansijska nestabilnost u Grčkoj i Kini.

U avgustovskom izvještaju, OPEK navodi da će svjetska tražnja nafte u ovoj godini porasti za 1,38 miliona barela dnevno, 90.000 barela više u odnosu na prognozu iz jula.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top