Težak period za Folksvagen | Ekonomist

Težak period za Folksvagen

Folksvagen

Njemačka automobilska kompanija Folksvagen (VW) izdvojila je dodatnih 2,5 milijardi evra za pokrivanje troškova skandala “dizelgejt” u SAD.

Napori kompanije za povlačenje problematičnih automobila pokazali su se “složenijim” od očekivanih.

“U trećem kvartalu, negativne vanredne stavke od oko 2,5 milijardi evra će ugroziti poslovne rezultate. Uzrok su povećana izdvajanja povezana sa programom otkupa i popravke 2,0-litarskih TDI vozila, koji je dio nagodbe sa američkim vlastima”, navodi se u saopštenju njemačkog automobilskog giganta, a prenosi agencija Frans pres.

Sa najnovijim izdvajanjima, ukupna suma koju je VW izdvojio za pokrivanje kazni i troškova povezanih sa skandalom oko manipulacija emisijama štetnih gasova, dostigla je 25,1 milijardu evra.

VW se prošle godine nagodio da će otkupiti ili popraviti gotovo pola miliona 2,0-litarskih dizel vozila u SAD koji su opremljeni spornim softverom za prikrivanje realne emisije štetnih gasova.

Poslije objavljivanja najnovije vijesti, akcije VW-a su u ranom trgovanju u Frankfurtu pale za 2,1 odsto na 135,45 evra, navodi AFP.


 

Izvor: Tanjug/B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top