Tesli fale milijarde za finansiranje rasta | Ekonomist

Tesli fale milijarde za finansiranje rasta

Kompaniji Tesla motors trebaće dodatnih 10 milijardi dolara u naredne dvije godine za planove širenja u Kini, ali i “puko preživljavanje”, misle u Goldman Saksu.

Opcije za prikupljanje sredstava su nove obveznice, konvertibilne obveznice i slično, ali svaka od tih opcija ima mane, kažu u banci.

“Vidimo nekoliko opcija koje su dostupne kompaniji kako bi mogla dugoročno da se zaduži, što bi trebalo da omogući Tesli da finansira svoje ciljeve rasta”, napisao je analitičar Goldman saksa Dejvid Tamberino.

Međutim, izdavanje tih obveznica može se odraziti na kreditni profil kompanije što bi dalje potencijalno uticalo na sadašnje akcionare.

Samo u prošloj godini Tesla je izgubila preko dvije milijarde dolara. Kompanija je gubila 6.500 dolara u minuti i potrebno joj je još dvije milijarde dolara da preživi tekuću godinu, procjenjuje Blumberg.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top