Tesla Motors prvi put među Fortuneovih vodećih 500 | Ekonomist

Tesla Motors prvi put među Fortuneovih vodećih 500

Tesla Motors, uz još 19 kompanija, prvi se put našao na godišnjoj listi 500 vodećih američkih kompanija po prihodima koju sastavlja američki časopis Fortune.

Od tih 20 novih kompanija, šest ih je nastalo nedavnom diobom kompanija ili izdvajanja poslovanja, tri su osnovane prije više od 100 godina, dok su dvije osnovane tek prošle godine.

Elon Muskov startup za električne automobile na listi je zauzeo 383. mjesto, nakon što je povećao prodaju za 73 posto u prošloj godini. Tesla je ‘težak’ više od General Motorsa i Forda po tržišnoj vrijednosti, no i dalje ostvaruje daleko manje prihode od tradicionalnih automobilskih proizvođača.

Hewlett Packard Enterprise, informacioni centar i poslovanje s uslugama u ‘oblaku’ nastalo odvajanjem od Hewlett-Packarda, zauzeo je 59. mjesto, dok je Alcoa, koja je u sektoru aluminijuma od 1888. godine, zauzela 300. mjesto.

Alcoino temeljno poslovanje sa talionicom i preradom aluminija izdvojeno je prošle godine od matične kompanije i sada se zove Arconic.

Synchrony Financial, kompanija nastala izdvajanjem dijela poslovanja iz General Electrica 2015. godine, dospio je na 185. mjesto rang-liste. Nvidia, koja se bavi proizvodnjom grafičkih čipova koji se koriste u nizu proizvoda, od Appleovih računara do Teslinih samovozećih automobila, sada je 387.

Walmart je u samom vrhu liste 500 vodećih magazina Fortune, inače mjerila najvrednijih biznisa od kada je prvi put objavljena 1955. godine. Maloprodajni gigant drži vodeću poziciju pet godina zaredom.

Berkshire Hathaway, kompanija koju kontroliše poznati ulagač Warren Buffett, na drugom je mjestu, a na trećem je Apple.

S ovogodišnje liste ispalo je 15 kompanija, dok su neke uključujući kompanije Baxalta i Time Warner Cable kupile druge kompanije.

Ove godine kriterijum je bio minimalni godišnji prihod od 5,1 milijarde dolara. A ove godine ukupno zbrojeni prihodi svih 500 kompanija s liste dosežu 12.100 milijardi dolara, što je 65 posto američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top