Tesla Motors najinovativnija kompanija | Ekonomist

Tesla Motors najinovativnija kompanija

Najinovativnija kompanija u svijetu ove godine je, po ocjeni časopisa Forbes, američki proizvođač luksuznih električnih automobila Tesla Motors.

Forbes rangira kompanije po njihovoj inovacijskoj premiji – razlici između njihove tržišne kapitalizacije i čistog sadašnjeg toka gotovine iz postojećeg poslovanja.

Da bi bile uvrštene na listu, kompanije moraju barem sedam godina javno objavljivati finansijske izvještaje i imati tržišnu kapitalizaciju od barem 10 milijardi dolara.

Na prvom mjestu ovogodišnje liste je kompanija Tesla Motors, koja bi mogla a ostvari 5,5 milijardi dolara bruto prihoda, što bi bilo 54 odsto više nego lani.

Od 2010. godine, kada su dionice te kompanije uvrštene na Wall Street, njihova cijena porasla je 15 puta, pa je tržišna kapitalizacija te kompanije dostigla 33 milijarde dolara.

Na drugom mjestu najinovativnijih kompanija nalazi se Salesforce, američka kompanija koja se bavi cloud-computingom. Slijede dvije farmaceutske kompanije – Alexion i Regeneron Pharmaceutical, a među prvih 10 najinovativnijih su još dvije farmaceutske kompanije – INCYTE Corp i Biomarin Pharmaceutical.

Na petom je mjestu ARM Holdings, britanska tehnološka kompanija, a potom Unilever Indonesia. Od poznatih svjetskih kompanija, na 8. mjestu najinovativnijih smjestio se internet div Amazon, dok je na 9. američki proizvođač sportske opreme Under Armour.

Izvor: SEEbiz

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top