Tesla i dalje na gubitku | Ekonomist

Tesla i dalje na gubitku

Američka automobilska kompanija “Tesla” uknjižila je rekordan gubitak od 710 miliona dolara u prvom ovogodišnjem kvartalu, i nastavila je sa brzim trošenjem novca u želji da podstakne proizvodnju sedana “model 3”.

Gubitak od 3,35 dolara po akciji manji je od onog koji su predviđali analitičari u rasponu od 3,58 dolara do 3,54 dolara po akciji, ali je to prouzrokovalo da dionice kompanije padnu za skoro 6,0 odsto na 283,10 dolara, izvještavaju svjetski mediji.

Uprkos petom uzastopnom kvartalu rekordnih gubitaka, kompanija “Tesla” ostaje optimistična sa pozitivnim očekivanjima za ostatak tekuće godine.

“Kompanija ‘Tesla’ je ostvarila značajan napredak na planu povećanja proizvodnje ‘modela 3’ u drugoj polovini prvog kvartala”, navodi se u pismu kompanije upućenom akcionarima.

Cilj kompanije je i dalje da proizvodi 5.000 automobila nedjeljno do kraja drugog kvartala, što je direktor “Tesle”, Ilon Mask, i ranije obećavao ali nije ispunio.

Iz kompanije je saopšteno da je u aprilu proizvodila 2.270 vozila nedjeljno, što znači da bi “Tesla” morao da gotovo duplira proizvodnju do kraja juna.
Ukoliko uspije da ostvari taj cilj, kompanija tvrdi da će se vratiti na “staze profita”.

Prihodi kompanije su, međutim, nadmašili očekivanja i u prvom tromjesečju dostigli su 3,41 milijardu dolara, što je za šest odsto više u odnosu na 3,2 milijarde dolara iz prethodnog kvartala i za 19 odsto više u odnosu na isto tromjesečje prošle godine.

U istom kvartalu, kompanija je potrošila 745,3 miliona dolara gotovine na podizanje proizvodnje “modela 3”, što bi, kako ocjenjuju analitičari, moglo da izvrši dodatni pritisak na “Teslu” da se dodatno zaduži ili da proda nove akcije radi prikupljanja sredstava.

Kompanija očekuje da će u tekućoj godini potrošiti manje od tri milijarde dolara, nakon potrošene 3,4 milijarde dolara u 2017. godini.


Izvor: RTV

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top