Tesla dolazi u komšiluk | Ekonomist

Tesla dolazi u komšiluk

Ukoliko se najave pokažu kao tačne, u Mađarskoj bi u uskoro mogla da počne gradnja fabrike baterija.

Posle posjete mađarskog ministra spoljnih poslova, Petera Sijarta, Silicijumskoj dolini kada je obišao i Tesline proizvodne kapacitete, u Mađarskoj imaju razloga za optimizam. Ukoliko se najave obistine, u Mađarskoj bi u rekordnom roku mogla da počne izgradnja fabrike baterija.

Naime, već je poznato kako je Tesla u potrazi za evropskom lokacijom za izgradnju jedne gigafarbike, a koja bi sudeći prema trendovima morala što prije da krene da se gradi.

Mađari su dali ponudu koja se ne odbija. Znaju to dobro brojni auto-proizvođači koje su Mađari privukli proteklih decenija. Oni se mogu pohvaliti snažnom prisutnosti velikih igrača kao što su Audi, Dajmler, Opel i Suzuki. Već sada je u auto sektoru zaposleno oko 100.000 ljudi, a taj sektor trenutno čini čak trećinu mađarske industrijske proizvodnje. Svoj dolazak najavio je južnokorejski SK Innovation koji će izgraditi fabriku baterija za automobile, a investicija je vrijedna oko 700 miliona eura.

Dolazak Tesle bi svakako bio kruna uspjeha u privlačenju stranih ulaganja iz područja auto-industrije.

Prvi korak je Teslino obećanje da će sledeće godine izgraditi dvije punionice u Mađarskoj. Jedna će biti u Audijevoj bazi, a druga blizu hrvatske granice. Takođe, država će osigurati izgradnju 3.000 električnih punjača do 2019. godine.


 

Izvor: Index

Komentariši

Top