Tesco se povlači iz Južne Koreje

Tesco se povlači iz Južne Koreje

Britanski lanac supermarketa Tesco pristao je da proda svoj kapital u Južnoj Koreji vrijedan skoro šest milijardi dolara.

Akvizicija južnokorejske kompanije MBK Partners i grupe investitora iz Kanade i Singapura najveća je do sada u toj zemlji i najveća u Aziji ove godine.

Homeplus je drugi po veličini trgovinski lanac u Južnoj Koreji i ostvaruje prihod od oko 7,1 milijardu dolara (8,6 hiljada milijardi korejskih vona) godišnje. Dva kanadska penziona fonda i državna investiciona kompanija Temasek iz Singapura dio su konzorcijuma.

Tesco, koji je tokom februara prijavio godišnji gubitak od oko 8,5 milijardi dolara, reorganizuje poslovanje kompanije, pa je u aprilu zatvorio 43 prodavnice koje ne donose profit.

Kompanija Homeplus suočava se s tužbama u Južnoj Koreji. Rukovodioci kompanije u februaru su optuženi za prodaju ličnih podataka nekoliko miliona kupaca osiguravajućim kompanijama koje su koristile informacije za marketing.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top