Tereza Mej ima "plan B" | Ekonomist

Tereza Mej ima “plan B”

Britanska premijerka Tereza Mej objelodanila je “plan B” za Bregzit, nalik “planu A”, u pokušaju da u parlamentu ipak izdejstvuje usvajanje odbačenog sporazuma. Premijerki je prije toga potrebno da obezbijedi promjenu stava Unije o granici sa Irskom.

Govoreći o tome šta planira da uradi pošto je sporazum o izlasku Britanije iz EU britanski parlament prošle nedjelje odbacio, ona je u ponedjeljak rekla da ima u vidu zabrinutost poslanika zbog osiguravajuće politike čija je svrha da garantuje da poslije Bregzita ne bude carinske kontrole duž granice između Irske, koja je članica EU, i britanske teritorije Sjeverne Irske, prenosi AP.

Tereza Mej je u Donjem domu parlamenta rekla da će ove nedjelje još razgovarati s kolegama kako bi razmotrila kako može da zadovolji obaveze prema stanovnicima (britanske pokrajine) Sjeverne Irske i Republike Irske na način koji može da zadobije najveću moguću podršku u Donjem domu.

– A onda ću zaključke tih razgovora prenijeti Evropskoj uniji – rekla je Mejova.

Evropski blok, međutim, naglašava da neće ponovo pregovarati o sporazumu o povlačenju Britanije iz EU.

Protivnici Mejove izražavaju nevjericu u pogledu izgleda da ona u toj namjeri uspije, s obzirom na to da su britanski poslanici prošle nedjelje odlučno odbacili pomenuti sporazum, a da lideri EU uporno poručuju da neće ponovo o njemu pregovarati, konstatuje AP.

Pritom, lider Džeremi Korbin opozicione Laburističke partije optužuje premijerku za duboko poricanje neuspjeha svog sporazuma, a njene pokušaje da ga vaskrsne uporedio je sa filmom iz 1993. “Dan mrmota” u kojem je glavni junak osuđen da jedan isti dan proživljava stalno iznova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top