Teret doprinosa snosiće radnici?! | Ekonomist

Teret doprinosa snosiće radnici?!

Oko 5.000 radnika fabrike automobila “Dacia” u Rumuniji protestovalo je zbog Vladinih planova da prebace plaćanje socijalnih doprinosa sa poslodavaca na radnike.

Radnici strahuju da će to dovesti do smanjenja njihovih plata. Oni su se okupili u južnom gradu Mioveniju, praveći buku, duvajući na plastične trube i izvodeći performanse. Okupljeni su uzvikivali “Jedinstvo, jedinstvo” i “Dolje Vlada”. Protestu su se kasnije pridružili radnici iz drugih fabrika u toj oblasti.

Jedan od radnika, Jon Duta, rekao je da su protiv te mjere i dodao da ukoliko o tstupi na snagu da će radnici otići do Vlade u Bukureštu.

Premijer Mihai Tudose rekao je da će Vlada sjutra usvojiti tu mjeru po hitnom postupku. Od januara bi socijalna davanja koja sada plaćaju poslodavci trebalo da plaćaju zaposleni.

Socijaldemokrtska Vlada je obećala da će u javnoj službi potpuno biti nadokađeni troškovi tog prebacivanja tako što će biti povećana bruto plata. Međutim, sindikati strahuju da u privatnom sektoru neće slijediti taj primjer i da bi plate mogle da budu smanjene i do 20 odsto, navodi agencija Frans pres.

Mioveni, gradić od 30.000 stanovnika, gotovo u potpunosti zavisi od kompanije “Dacia”. Fabrika osnovana 1966. godine danas zapošljava oko 14.000 ljudi i proizvodi 1.300 vozila na dan.


 

Izvor: B92

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top