Tenzije u Jemenu, nafta skače | Ekonomist

Tenzije u Jemenu, nafta skače

Cijene nafte su danas porasle, poslije novih tenzija u Jemenu i Iraku, koje su podgrijale zabrinutost o dostavi nafte sa Bliskog istoka, navode analitičari.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u junu poskupjela je na Njujorškoj berzi 21 cent na 59 dolara, dok je nafta tipa “brent” za julsku isporuku u Londonu poskupjela 18 centi na 66,99 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Koalicione snage, predvođene Saudijskom Arabijom, nastavile su sinoć bombardovanje pozicija pobunjenika u Adenu, gradu na jugu Jemena, ubrzo pošto je istekao period petodnevnog humanitarnog prekida vatre, saopštili su vojni zvaničnici.

Direktorka agencije za informisanje o sirovinama Plats, Vandana Hari, navodi da na tržišta i dalje značajno utiču tenzije na Bliskom istoku.

Jemen nije veliki proizvođač nafte, ali je njegova obala dio strateški važnog Bab el-Mandeb zaliva, izmedju Crvenog mora i Adenskog zaliva, kojim prolazi oko 4,7 miliona barela nafte dnevno.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top