Tema o PDVu na egejskim ostrvima ponovo aktuelna | Ekonomist

Tema o PDVu na egejskim ostrvima ponovo aktuelna

Atina — Tema poreza na dodatu vrijednost na popularnim egejskim ostrvima vratila se na velika vrata uprkos nedavnom poricanju grčkih vlasti da će taj porez biti povećan.

Portparol grčke vlade, Aleksi Cipras, rekao je da je tema poreza na ostrvima i dalje na stolu, ali da vlada nije uključila taj prijedlog u listu reformi o kojima pregovara sa međunarodnim kreditorima, navodi Katimerini.

Puna stopa PDV-a u Grčkoj trenutno iznosi 23 odsto, a niže stope su 13 i 6,5 odsto, dok se na ostrvima primjenjuju posebne stope. Međunarodni kreditori odavno zahtijevaju od Atine da izmijeni sistem PDV-a kako bi se ukinule niže stope na ostrvima.

Ukoliko bude donijeta odluka o podizanju PDV-a na određenim egejskim ostrvima, sva imovina i usluge bile bi oporezovane prema stopama koje se primjenjuju u ostatku zemlje, što znači da bi porezi na ostrvima kao što su Mikonos i Rodos porasli sa 5,00 odsto, 9,00 i 16,00 procenata, koliko iznose danas u zavisnosti od kategorizacije, na 6,5, 13 i 23 odsto.

Procjenjuje se da gubitak prihoda u državnim kasama na ime sniženih poreskih stopa na ostrvima godišnje iznosi 347 miliona eura. Ministarstvo finansija u Atini vjeruje da bi, kada bi poreske stope na ostrvima bile usklađene sa ostatkom zemlje, to bi u budžet moglo da donese više od 200 miliona eura godišnje.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top