Telenor najavio pregovore o prodaji poslovanja na teritoriji Crne Gore | Ekonomist

Telenor najavio pregovore o prodaji poslovanja na teritoriji Crne Gore

Norveška kompanija Telenor najavila je da je u pregovorima sa jednim fondom iz Sjedinjenih Američkih Država o prodaji svog poslovanja na teritoriji Crne Gore, Srbije, Bugarske i Mađarske. Zvaničnu potvrdu o tome naša Vlada još uvjek nije dobila, a stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević za CdM kaže da se odlazak Telenora, ukoliko do njega dođe, neće negativno odraziti na tržište naše zemlje.

Spekuliše se da bi zainteresovan fond sa američkih prostora mogao biti KKR fond. Iako za sada nema potvrđenih informacija, ukoliko bude bio zaključen, kompletan posao mogao bi da vrijedi čak dvije milijarde eura.

“Ministarstvo ekonomije još nije formalno obaviješteno o mogućem odlasku Telenor Grupe iz Crne Gore, već je samo putem medija informisano da je Telenor Grupa dobila ponude za preuzimanje njenog portfolija poslovanja u Centralnoj i Istočnoj Evropi”, saopšteno je iz Ministarstva ekonomije CdM-u.

S obzirom na to da je Telenor Grupa u svom saopštenju za medije najavila da je ušla u proces ocjenjivanja dobijenih ponuda, kao i da očekuje da će procjene biti završene do kraja prvog kvartala ove godine, Ministarstvo neće da komentariše bilo kakve navode do donošenja konačne odluke kompanije po ovom pitanju.

“Bez obzira na ishod ovog procesa, koji će predstavljati poslovnu odluku kompanije, tržište telekomunikacija u Crnoj Gori ostaje konkurentno i otvoreno za dalje investicije u ovoj oblasti”, ističu u Ministarstvu.

A stručnjak za telekomunikacije Predrag Boljević za CdM pojašnjava da se odlazak Telenora, ukoliko do njega dođe, neće negativno odraziti na tržište Crne Gore.

“Srećan mu put bio! Nikad se više mi i on ne vidjeli! Toliko sam zadovoljan sa njim”, kazao nam je Boljević.

Dolazak novog operatora uticaće na to da Crna Gora, smatra Boljević, ako ne bude pametna, izgubi još dodatno poslova.

“Plašim se da će novi vlasnik željeti da ovo područje posmatra kao jedinstvenu cjelinu, odnosno da izvrši grupaciju poslova, recimo u Beogradu ili Budimpešti, što savremena tehnologija dozvoljava, ali normalne i pametne zemlje ne dozvoljavaju. Ne dozvoljavaju nekome da iz nje izvlači kapital, da za uzvrat ne pruža joj ništa, bez određeni vid usluge, odnosno da matičnoj zemji izvozi poslove”, rekao je Boljević.

Tako da se, dodaje on, vrlo lako može desiti da u Crnoj Gori ovaj mobilni operator zadrži samo bazne stanice koje fizički mogu da postoje.

“Dok bi sve ostalo, sve visokosofisticirane i visoko plaćene poslove dislocirao u druge zemlje i njima plaćao porez i njima punio socijalne i penzione fondove. To je ono što je opasnost”, rekao je Boljević.

Od tri mobilna operatera Telenor u Crnoj Gori ima najviše korisnika mobilne telefonije, 389.309 korisnika.

Konkurencija su mu Crnogorski Telekom i M:tel.

Potencijalni kupac Telenora, KKR, u Crnoj Gori je već prisutan kroz poslovanje kompanije Telemah Crna Gora, koja je dio njegove United grupe.

To znači da će, u slučaju kupovine Telenora, KKR imati dvije povezane firme u Crnoj Gori i činiće moćnu grupaciju na telekomunikacionom tržištu – obuhvataće sektore mobilne telefonije, te kablovskih usluga televizije i interneta.

Telenor je u Crnoj Gori vlasnik 100 odsto akcija nekadašnje kompanije Promonte od 2004. godine.


 

Izvor: CDM

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top