Tehnološki div sprema veliku "čistku" | Ekonomist

Tehnološki div sprema veliku “čistku”

Američki informatički gigant Hewlett-Packard ukida između 25.000 i 30.000 radnih mjesta u okviru reorganizacije svog ogranka za pružanje usluga kompanijama.

HP planira da se tokom ove godine podijeli na dvije firme koje bi se kotirale na berzi, odvajajući poslovne aktivnosti u oblasti personalni kompjutera(PC) i štampača od onih koji se odnose na opremu i usluge namijenjene firmama, regrupisane u okviru nove grupe Hewlett-Packard Enterprise – HPE.

Ukidanje radnih mjesta koštaće HP oko 2,7 milijardi dolara (2,4 milijarde evra), prenosi Rojters.

“Mnogo smo radili posljednjih godina na smanjenju troškova i pojednostavljenju procedura i najnovije mjere će otkloniti potrebu bilo kakve reorganizacije u budućnosti”, izjavila je Meg Vajtman, generalna direktorka HP-a.

U oktobru 2014. godine je broj radnih mjesta koja su višegodišnjim planom reorganizacije bila previđena za ukidanje iznosio je 55.000.

HP je zapošljavao oko 302.000 ljudi na dan 31. oktobra 2014, navedeno je u finansijskom izvještaju za prošlu godinu.

Prihod ogranka za PC i štampače, najvažnijeg za HP, opao je u trećem kvartalu za 11,5 odsto, dok je prihod ogranka za pružanje usluga firmama smanjen je za 11 odsto.

Izvor: tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top