Tehnologija drastično mijenja tržište rada: Kompanije spremaju novu strategiju

BCG i Burning Glass Technologies su tri godine analizirali oglase na internetu kako bi dobili uvid u trendove potražnje za poslovima i vještinama.

Tehnologija pokreće velike promjene na tržištu rada, pa će korporacije, vlasti i pojedinci morati da primijene nove strategije, stoji u najnovijem izvještaju pod nazivom Kakvi su trendovi s poslovima i vještinama.

Izvještaj je rezultat trogodišnjeg rada kompanija Boston Consulting Group (BCG) i Burning Glass Technologies.

BCG i Burning Glass su vodeći u istraživanjima o događanjima na tržištu rada, a analizirali su čak 95 miliona online oglasa za poslove u SAD-u, koji su objavljeni u razdoblju od 2015. do 2018. godine.

Autori izvještaja su analizirali broj i stopu rasta oglasa za poslove i traženih vještina unutar širokih sektora te kroz stotine specifičnih područja rada.

Zahvaljujući takvoj analizi, u izvještaju se navode najbrže rastući poslovi i vještine koje se traže na tržištu rada.

“Nijedno drugo istraživanje tržišta rada dosad nije bilo tako statistički opsežno i iscrpno. Razmotrili smo ne samo veličinu i rast potražnje tokom trogodišnjeg razdoblja, već i prepoznali poslove i vještine koji su od 2017. do 2018. godine zabilježili najbrži rast”, tumači Rainer Strack, izvršni direktor i stariji partner u BCG-u te koautor izvještaja.

Istraživanje je, uz pomoć velikih količina podataka, kvantifikovalo trendove potražnje za poslovima i vještinama.

Za potrebe istraživanja poslovi su podijeljeni u kategorije u skladu sa stopama rasta. Poslovi velikog rasta, tj. oni za koje je broj oglasa povećan više od 40 odsto na godišnjem nivou tokom tri godine trajanja istraživanja, uključuju usluge u oblaku (kao što su viši projektant usluga u oblaku ili Microsoft Azure developer), poslove automatizacije poslovanja, Jira administratore te projektante kibernetičke bezbjednosti. Ali, takav nagli rast nije zabilježen samo u tehnološkom sektoru: oglasi za stručnjake za organizacijsku socijalizaciju (onboarding) i koordinatore za talente porasli su za više od 50 posto.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top