Taylor Swift kritikovala Apple | Ekonomist

Taylor Swift kritikovala Apple

Apple je odlučio da promijeni politiku o autorskim pravima muzičara poslije javne kritike Taylor Swift na račun te kompanije.

Pop zvijezda Taylor Swift kritizikovala je Apple, jer ova kompanija nije planirala da plati umjetnicima honorare za  prva tri mjeseca emitovanja na svom novom streaming servisu. Swift je istakla kako neće dopustiti da Apple koristi njen novi album i svoj stav obrazložila na blogu: ”Nije riječ o meni, nego o novim umjetnicima i grupama, koji su tek objavili prvi singl i koji neće biti plaćeni za to. Tri mjeseca je dug period da budete bez plate”, rekla je pjevačica Taylor Swift.

”Ona u pismu, zapravo, ističe kako umjetnici nisu u povoljnom položaju i diže svoj glas protiv toga”, naveo je pravnik Corey Field.

Jedan od tih umjetnika je i Patrick McGrath, koji pokušava da se probije u Brooklynu u New Yorku. Sebe opisuje kao iglu u plastu hipsterskog sijena. ”Ljudi ne gledaju širu perspektivu. Vaše omiljene grupe moraju da zarađuju kako bi nastavile rade to što rade”, kazao je muzičar Patrick McGrath.

Korporacija je brzo reagovala. Naslutivši moguće negativne reakcije korisnika, Apple je najavio da će platiti honorare i tokom tromjesečnog probnog perioda. Druge slične usluge kompanije poput Spotifyja ili Pandore plaćaju izdavačkim kućama, muzičarima i tekstopiscima. Ipak, riječ je o zanemarivo malim iznosima. Poznavaoci industrije ističu kako je većina umjetnika svjesna da nikad neće postati bogata.

”Svi oni koji nisu megazvijezde poput Taylor Swift moraju stalno da balansiraju između onoga šta ih ispunjava i onoga što moraju da rade da prežive. Mnogi muzički umjetnici svjesni su da su na udaru digitalne tehnologije” ističe Corey Field.

Digitalna tehnologija umjetnicima daje neslućene mogućnosti da dođu do publike širom svijeta. Ali, tehnološke kompanije na umjetnost gledaju tek kao na sadržaj koji im donosi profit, a umjetnike plaćaju što je manje moguće.

Izvor: Al Jazeera

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top