Budimpešta: Plaćanje taksija bitkoinom | Ekonomist

Budimpešta: Plaćanje taksija bitkoinom

Budimpešta — Budimpešta je najnoviji od gradova u svijetu u kom vožnju taksijem, ukoliko nemate gotovinu ili platnu karticu, možete platiti virtuelnom valutom bitkoin.

Bitkoin je poznat po svojoj volatilnosti vrijednosti u poređenju s tradicionalnim valutama i činjenici da su elektronske transakcije anonimne, što je dovelo do optužbi da se može koristiti za kriminalne aktivnosti, izvještava Juronjuz.

Izvršni direktor mađarske firme COinPAY, koja je uspostavila šemu plaćanja taksija bitkoinima, Andraš Levi, kaže za Juronjuz da samo pokušava da bude od pomoći.

“Naša kompanija želi da onima koji imaju bitkoine omogući da ih troše na usluge, proizvode, u prodavnicama, jer to pomaže kako poslovanju, tako i onima kojima je potrebna usluga (prevoza)”.

Levi smatra da će ova vrsta legalizacije komercijalne upotrebe bitkoina poboljšati njegovu reputaciju.

Plaćanje bitkoinima je za sada prihvatilo 580 taksija u Budimpešti.

Generalni direktor Budimpeštanskog taksija, Čaba Horvat, međutim smatra da neće mnogo putnika koristiti bitkoine za plaćanje usluge, ali dodaje da je “uvjeren da se mora zgrabiti svaka prilika koja iskrsne, da se mora iskoristiti svaka inovacija, i ako se jedna od njih pokaže uspješnom, možemo reći da smo prvi koji su počeli da je koriste”.

U stvarnosti malo je Mađara čak i čulo za bitkoin, ali se procjenjuje da građani drže oko 25 miliona evra u virtuelnoj valuti.

U Budimpešti takođe ima nekoliko bankomata za bitkoine. Mnogi Mađari kritikuju ovu vrstu plaćanja, ocjenjujući da je povezana sa sivom ekonomijom, dok drugi ističu da je vrlo inovativna, navodi Juronjuz.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top