Taksa na gorivo ukida se do kraja sedmice | Ekonomist

Taksa na gorivo ukida se do kraja sedmice

Iz Ustavnog suda juče su poslali Službenom listu odluku kojom se utvrđuje da je taksa od sedam centi po litru goriva za autoput i reprezentativni sport neustavna. To znači da će Odluka Ustavnog suda kojim je ukinuta biti objavljena u naredna dva do tri dana, a najkasnije do petka, pišu današnji štampani mediji.

Nakon 20 dana od donošenja odluke, Ustavni sud je u ponedjeljak odluku poslao Službenom listi na objavu.

Direktor Službenog lista Momčilo Vujošević potvrdio je da je odluka Ustavnog suda stigla i najavio da će je objaviti najkasnije u petak.

„Odluka će biti objavljena u broju 63. Juče je objavljen broj 62, a da bi objavili novi broj moramo sačekati da bude materijala. Odluka Ustavnog suda će stupiti na snagu danom objavljivanja u Službenom listu, a najkasnije će biti objavljena u petak, što znači da može biti objavljena i dan prije“, kazao je Danu i Vijestima Vujošević.

Taksa će prestati da važi od dana objavljivanja u Službenom listu.

Nova cijena supera 98 biće 1,12 eura, super 95 koštaće 1,08 eura, a eurodizel 99 centi.

Iz Ministarstva ekonomije su ranije saopštili da će se taksa iz obračuna odstraniti čim odluka Ustavnog suda bude objavljena u Službenom listu.

Zaštitnik ljudskih prava Šućko Baković juče je poslao zahtjev za izjašnjenje Ustavnom sudu zbog kašnjenja u objavljivanju odluke, ali je dobio odgovor da je ona već poslata Službenom listu.

Vlada je osporenu uredbu donijela na sjednici 16. aprila ne pozivajući se ni na jedan zakon, što je Ustavni sud ocijenio kao miješanje u nadležnost Skupštine.

Od početka primjene nezakonite uredbe 21. aprila do 19. oktobra Vlada je prema svojim podacima prihodovala 9,9 miliona eura. S obzirom na odugovlačenja u objavljivanju odluke ukupna korist za budžet i šteta za kupce mogla bi biti 11 miliona eura.

Prema Zakonu o Ustavnom sudu njegove odluke ne važe retroaktivno, odnosno Vlada nije obavezna da vrati novac koji je prihodovala nezakonitom uredbom.

Izvor:cdm

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top