Tajlandska valuta na šestogodišnjem minimumu | Ekonomist

Tajlandska valuta na šestogodišnjem minimumu

Tajlandska valuta bat je danas pala na šestogodišnji minimum u odnosu na dolar.

Akcije na berzi u Bangkoku su pale usljed strahovanja da će bombaški napad u centru tajlandske prestonice uticati na ključni turistički sektor.

Najmanje 27 ljudi je poginulo u jučerašnjoj eksploziji bombe u centru Bangkoka, a još 120 je ranjeno, a ministar odbrane Tajlanda Pravit Vongsuvong rekao je da su meta bili stranci, kako bi se nanijela šteta vitalnoj privrednoj grani Tajlanda, turizmu, prenosi agencija Frans pres.

Bat je danas oslabio 0,8 odsto na 35,64 bata za dolar, spustivši se najniži nivo od aprila 2009. Akcije na berzi u Bangkoku potonule su 2,8 odsto, što je njihov najveći pad od početka godine, pri čemu je najviše snižena vrijednost dionica kompanija iz turističkog sektora. Akcije Aerodroma Tajlanda pale su 6,62 odsto, a Central plaza hotela 10,60 odsto.

“Tajland je trenutno osjetljiv, jer su privredni rast i korporativna zarada slabi, a turizam ne bilježi sjajne rezultate”, rekao je izvršni direktor bankoške kompanije “Stoc investment” Endrju Stoc.

Turistički sektor čini 8,5 odsto tajlandskog bruto domaćeg proizvoda (BDP). Rast tajlandske privrede usporio je u drugom kvartalu, pogođen slabljenjem domaće tražnje i izvoza, a očekuje se da će do kraja godine na kretanje BDP-a uticati i nedavna devalvacija kineskog juana.

U drugom kvartalu, tajlandski BDP je porasto 2,8 odsto na godišnjem nivou, nakon rasta od tri odsto iz prvog kvartala, a zvanična prognoza privrednog rasta za 2015. snižena je na 2,7 do 3,2 odsto sa ranije očekivanih tri do četiri odsto.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top