Swiss Re: Troškovi globalnih katastrofa u 2017. skočili na 306 milijardi dolara | Ekonomist

Swiss Re: Troškovi globalnih katastrofa u 2017. skočili na 306 milijardi dolara

Katastrofe u svijetu izazvale su ove godine gubitke od 306 milijardi dolara, što je 63 posto više nego prošle godine i znatno iznad prosjeka u posljednjoj deceniji, navodi se u procjenama osiguravaoca Swiss Rea.

Najveće štete zabilježene su u Južnoj i Sjevernoj Americi, koje su se našle na udaru uragana na Karibima i južnom dijelu SAD-a, potresa u Meksiku i požara u Kaliforniji.

Izvještaj pokazuje da su osigurani gubici iznosili 136 milijardi dolara, što je više nego dvostruko više od prošlogodišnjih gubitaka. To je ujedno i treći najveći gubitak u istoriji.

“Akumulacija ekonomskih i osiguranih gubitaka porasla je u drugoj polovini godine, prvenstveno zbog tri uragana – Harvey, Irma i Maria – koji su pogodili Sjedinjene Države i Karibe, te u požarima u Kaliforniji”, navodi Swiss Re u izvještaju, objavljenom u srijedu.

Ističe i da su uragani Harvey, Irma i Maria zajedno prouzrokovali gubitak sektora osiguranja od oko 93 milijarde dolara.

Švicarska osiguravajuća kuća navodi i to da, uprkos porastu finansijskih troškova katastrofa, nije bilo značajnog povećanja ljudskih žrtava.

Procjenjuje se kako je ove godine u prirodnim i ljudskom rukom izazvanim katastrofama poginulo ili nestalo više od 11.000 ljudi, otprilike isto kao i prošle godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top