Swiss Re iznosi procjene štete od katastrofa

Ljudske i prirodne katastrofe odnijele 37,4 milijarde dolara i čak 18.000 života.

Gubici povezani s prirodnim i katastrofama koje je prouzrokovao čovjek iznosili su u prvoj polovini ove godine 37,4 milijarde dolara, i daleko su manji nego prethodnih godina, procjenjuje švajcarsko reosiguravajzće društvo Swiss Re.

Brojka obuhvata osigurane i neosigurane gubitke, a manja je za 37 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ujedno, predstavlja tek trećinu prosječnog gubitka u prvoj polovini godine bilježenih u prethodnoj deceniji, a koji je iznosio 107 milijardi dolara. Osiguravajuća kuća su snosila 16,5 milijardi dolara spomenutog iznosa gubitaka, odnosno 45 posto. Prosjek za proteklu deceniju iznosi 27 posto, napomenuo je u saopštenju tog švajcarskog reosiguravatelja.

Na prirodne katastrofe, poput strašnih aprilskih i majskih potresa u Nepalu, otpada 33 milijarde dolara gubitaka, osjetno manje nego u prvoj polovini prošle godine kada je taj iznos bio 54 milijarde dolara.

Ekonomski troškovi katastrofa možda su manji, ali je danak u ljudskim životima osjetno veći. Tako su katastrofe u prvoj polovini ove godine odnijele oko 18.000 hiljada ljudskih života, od čega je gotovo polovina u potresima u Nepalu. Strašne vrućine u Indiji i Pakistanu u maju i junu odnijele su oko 5.000 života, a značajan je faktor u osjetnom povećanju broja žrtava i velik broj izbjeglica i migranata koji se otiskuju na opasan put preko Sredozemnog mora u potrazi za sigurnijim i boljim životom u Evropi. Prošle sedmice je agencija Ujedinjenih naroda za izbjeglice objavila da je od početka godine taj put prešlo više od 224.000 migranata, a spasonosnu obalu nije dočekalo njih 2.100.

Katastrofe s najvećim brojem stradalih nisu uvijek i najskuplje za osiguravatelje, koji tradicionalno bilježe najveće gubitke u bogatim zemljama. Tako su najskuplje katastrofe za osiguravateljski sektor u prvoj polovini godine povezane s oštrom zimom i olujama u SAD-u i Evropi. Zimska oluja, koja je u februaru poharala istočnu obalu SAD-a, prouztokovla je osiguravateljima 1,8 milijardi dolara gubitaka, zasada najviše u ovoj godini.

Siromašnije zemlje uopšte, bilježe veliki jaz između ukupnih privrednih šteta i isplaćenog osiguranja. Tako je potres u Nepalu prema procjenama prouzrokova više od pet milijardi dolara gubitaka, a osiguravatelji su snosili svega 160 miliona dolara tog iznosa.

Izvor:

 

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top