Swarovski premješta proizvodnju u Srbiju

Swarovski premješta proizvodnju u Srbiju

Nakon zatvaranja pogona u Kini i Češkoj, Swarovski će proizvodnju koncentrirati na Austriju i Srbiju.

Austrijski koncern Swarovski zatvara svoje proizvodne pogone u Kini i Češkoj i proizvodnju će koncentrirati na Austriju i Srbiju, saopštila je danas ta kompanija.

U kineskom Yingshangu, odlukom Swarovskog, biće zatvoreno 200 radnih mjesta, a u Češkoj 75.

“Nakon sveobuhvatne promjene međunarodne strategije proizvodnje, narednih mjeseci proizvodnja će biti koncentrisana na sjedište u Wattensu (Austrija) i novi pogon u Srbiji. Pogoni u Kini i Češkoj će biti zatvoreni, a biće posebno snažno investirano u postrojenje u Wattensu”, najavljuje Swarovski u saopštenju, prenosi Tanjug.

Uslovi konkurentnosti

Proteklih mjeseci su analizirani proizvodni pogoni u inostranstvu, pri čemu Swarovski ističe, da uslovi konkurentnosti u Kini otežavaju koncernu proizvodnju pod vlastitim visokim poslovnim etičkim i kvalitativnim standardima.

“Nakon sveobuhvatne promjene međunarodne strategije proizvodnje, narednih mjeseci proizvodnja će biti koncentrirana na sjedište u Wattensu (Austrija) i novi pogon u Srbiji. ”

Zbog toga se kompanija odlučila na zatvaranje pogona u Kini, o čemu su informirani zaposleni.

U Češkoj, kako se navodi u saopštenju, tokom godine će uslijediti povlačenje.

Izvor: Agencije
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top