Svjetski preduzetnik godine je beduin | Ekonomist

Svjetski preduzetnik godine je beduin

Mohed Altrad, osnivač i predsjednik Uprave Montpellier-Altrad proteklog je vikenda na svečanosti u Monte Carlu proglašen svjetskim preduzetnikom godine.

Altrad Grupa, kojoj je danas na čelu, u 2014. godini zabilježila je promet od 971 milion USD i zapošljava 7300 ljudi u 110 podružnica širom svijeta. Mohed Altrad danas je svjetski lider u proizvodnji miješalica za beton i evropski lider u proizvodnji skela i građevinskih kolica.

Mohed Altrad, beduin rođen u Siriji odrastao je u teškim uslovima, a bez sustezanja napominje kako često nije znao hoće li imati što da jede idućeg dana. Sa 17 godina, uprkos protivljenju bake koja ga je odgajala, odlazi u Francusku gdje se školuje i doktorira računarstvo.

Spomenutu titulu francuski preduzetnik sirijskih korijena osvojio je u konkurenciji 65 preduzetnika iz 53 zemlje, među kojima se po prvi put našli i hrvatski predstavnici, dvojac Alan Sumina i Zoran Vučinić iz kompanije Nanobit.

Titulu svjetskog preduzetnika godine, petnaestu godinu za redom, dodjeljuje konsultantsko-revizorska kompanija EY. Program EY Preduzetnik godine osmišljen je s ciljem promocije poduzetništva i podsticanja inovacija, privrednog razvoja i stvaranja novih vrijednosti i radnih mjesta.

Izvor:
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top