Svjetski giganti - paraziti | Ekonomist

Svjetski giganti – paraziti

Američki IT giganti poput kompanija Google, Facebook i Apple, promijenili su način života kod ljudi, međutim, postavlja se pitanje da li su postali “banditi” modernog doba.

Poznato je da zarađuju više milijardi dolara, a plaćaju veoma mali porez. Pošto su državni budžeti evropskih zemalja ispražnjeni nakon višegodišnje finansijske krize, lideri EU saglasili su se da će krenuti u rješavanje ovog pitanja, koje je pokrenuo francuski predsjednik Emanuel Makron kritikujući američke gigante da su “paraziti modernog doba”.

Poput duhova, firme iz američke Silicijumske doline utiču na stanje evropskih ekonomija, ali često imaju najneophodnije osoblje i male kancelarije, odakle vrše usluge za više miliona korisnika. Prema regulativama EU za rad širom Evrope, multinacionalne kompanije imaju skoro punu slobodu da biraju u kojoj će zemlji raditi i nije ni čudo što su izabrali Irsku, Holandiju ili Luksemburg, gdje su porezi niski.

Dok korisnici koriste platformu, “Fejsbuk” prati “lajkove”, komentare i preglede stranice i podatke prodaje kompanijama koje potom traže potrošače, ali, za razliku od nekadašnjih vremena, američka kompanija svoje podatke ne prodaje francuskim kompanijama, već firmama koje nemaju telefonski broj, adresu niti “fizičko prisustvo”.

Prihodi od reklama u Francuskoj i Njemačkoj su minimalni, ali u sjedištu “Fejsbuka” u Irskoj dostigli su 7,9 milijardi eura, iako veći dio tog novca nije stigao iz te male članice EU, koja ima oko 2,5 miliona korisnika ove društvene mreže.

“Gugl” je pratio skoro istu šemu, jer je u Njemačkoj 2015. godine imao nešto više od 71 miliona korisnika, a u Francuskoj 55 miliona, ali u obije te zemlje ostvaren je minimalan prihod.

Rezultati analize stručnjaka Evropskog parlamenta za poreska pitanja Pola Tanga bilježe da je Francuska zbog takozvanog “planiranog poreza” kompanija “Google” i “Facebook” ostala bez 741 miliona eura u prihodima od poreza, a Njemačka bez 889 miliona eura.


 

Izvor: Capital.ba

Komentariši

Top