Svjetske berze uglavnom u plusu, Wall Street ponovo na rekordnim nivoima | Ekonomist

Svjetske berze uglavnom u plusu, Wall Street ponovo na rekordnim nivoima

Svjetske berze danas su uglavnom zabilježile rast, dok su na Wall Street zabilježeni novi rekordi u dobiti energetskih kompanija poslije rasta cijena nafte.

Industrijski indeks Dow Jones u plusu je 0,4 odsto, Standard&Poor's 500 0,4 odsto, a Nasdaq 0,2 odsto, čme je Njujorška berza nastavila da obara rekordne vrijednosti.

Najveća dobit zabilježena je energetskom sektoru, pošto je porasla cijena nafte. Cijena američke lake nafte, prema podacima Blumberga, povećana je za 1,8 odsto na 54,4 dolara po barelu, dok je nafta Brent poskupila za 1,4 odsto na 57 dolara po barelu.

Indeksi na većini drugih berzi su u plusu posle pozitivnih podatka koji ukazuju na solidan rast u Evropi i Japanu, prenio je AP.

Njemački indeks DAX je u porastu od 1,2 odsto, francuski CAC-40 od 0,5 odsto, dok je  britanski FTSE 100 pao 0,3 odsto.

Japanski Nikkei 225 porastao je 0,7 odsto, šangajski kompozitni 0,4 odsto, a južnokorejski Kospi 0,9 odsto. Hongkoški Hang Seng je pao 0,8, australijski S&P ASX 200 0,1 odsto, kao i indijski Senseks porastao 1,4 odsto. Eurozona je u februaru ostvarila najveće povećanje ekonomskog rasta za gotovo šest godina, pokazuju danas saopšteni rezultati istraživanja kompanija IHS Market. U Japanu je istraživanje pokazalo da je proizvodna aktivnost na najvišem nivou od 2014. godine.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top