Svjetske berze: Rast indeksa uprkos geopolitičkim napetostima | Ekonomist

Svjetske berze: Rast indeksa uprkos geopolitičkim napetostima

Na svjetskim berzama prošle nedjelje cijene akcija porasle, pri čemu su na Wall Streetu svi najvažniji indeksi početkom nedjelje dostigli rekordne nivoe, no kasnije su skliznuli zbog geopolitičkih napetosti i mogućeg povećanja kamata Feda do kraja godine.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones ojačao 0,4 %, na 22.349 bodova, dok je S&P 500 porastao 0,1 %, na 2.502 boda. Nasdaq indeks oslabio je 0,3 %, na 6.426 bodova.

Na početku nedjelje sva tri indeksa dostigla su rekordne nivoe, no od srijede je na tržištu vladao oprez jer su čelnici američke centralne banke signalizirali da je u decembru moguće dalje povećanje kamatnih stopa.

Od početka godine Fed je u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, pa su se ulagači nadali da će se Fed suzdržati od daljeg zaoštravanja monetarne politike u ovoj godini.

Međutim, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da postoji oko 70 % šansi da će Fed u decembru povećati kamate, dok su prije poruka Feda s redovne sjednice te šanse iznosile oko 50 %.

Uz to, Fed je poručio da od oktobra počinje smanjivati svoje bilanse, pri čemu će mjesečno smanjivati svoj portfelj državnih obveznica i drugih vrijednosnih papira za 10 milijardi dolara.

“Teško je donijeti krajnji sud o Fedovim planovima dok zaista ne počne smanjivati bilanse, a tržište uvidi uticaj toga”, kaže Kota Hirayama, ekonomista u kompaniji SMBC Nikko Securities.

Ulagači su bili oprezni i zbog rasta napetosti između SAD-a i Sjeverne Koreje, nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump objavio oštrije sankcije protiv te izolovane zemlje, dok je Pyongyang zaprijetio testiranjem još jedne hidrogenske bombe.

I na evropskim berzama cijene akcija su prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks skočio je 1,3 %, na 7.310 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,6 %, na 12.592 boda, a pariski CAC 1,3 %, na 5.281 bod.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedjelje skočio 1,9 %, na 20.296 bodova.


 

Izvor: GdjeInvestirati/Hina

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top