Svjetske banke platile 321 milijardu dolara kazni | Ekonomist

Svjetske banke platile 321 milijardu dolara kazni

Banke širom svijeta platile su blizu 321 milijardu dolara kazni od globalne finansijske krize 2007-08. godine, otkad su regulatori pojačali nadzor.

Kazne se odnose na nedopuštena ponašanja, poput pranja novca, tržišnih manipulacija, pa sve do finansiranja terorizma, objavila je konsultantska kuća Boston Consulting Group.

Nakon gotovo 10 godina od početka finansijske krize bankarski sektor još se nije u potpunosti oporavio, navodi BCG.

Na sjevernoameričke banke otpada gotovo 63 posto ukupnih kazni, odnosno blizu 204 milijarde dolara, od 2009. do 2016. godine, prenosi Reuters.

Dok su američki regulatori bili učinkovitiji u nametanju plaćanja penala i kazni od banaka, njihove kolege u Evropi i Aziji po svoj prilici pojačavaju tempo.

Skupi regulatorni učinci

Broj pojedinačnih regulatornih promjena koje banke moraju slijediti na globalnom nivou utrostručio se od 2011. godine, piše u izvještaju.

Iako je američki predsjednik Donald Trump odredio preispitivanje mogućih regulatornih promjena i legislative u vezi s modifikacijom Dodd-Frankovog zakona o reformi Wall Streeta, konsultantska kuća kaže kako će regulatorni učinci i dalje nastaviti skupo koštati banke.

Trump i drugi kritičari Dodd-Frankovog zakona kažu kako njegove regulative ometaju kreditiranje.

Trump je u februaru naredio preispitivanje glavnih bankarskih propisa koji su stupili na snagu nakon izbijanja finansijske krize 2008. godine u korist blaže bankarske regulacije.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top