Svjetska tržišta: Wall Street prošle nedjelje pao, trgovinske napetosti porasle | Ekonomist

Svjetska tržišta: Wall Street prošle nedjelje pao, trgovinske napetosti porasle

Na Wall Streetu su prošle nedjelje berzanski indeksi pali, dok se na ostalim najvećim svjetskim berzama trgovalo oprezno jer se ulagači plaše trgovinskog rata nakon što je Washington najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje skliznuo 0,7 posto, na 23.932 boda, dok je S&P 500 potonuo 1,4 posto, na 2.604 boda, a Nasdaq indeks 2,1 posto, na 6.915 bodova.

Pad cijena dionica posljedica je obnovljenih strahovanja ulagača od trgovinskog rata, nakon što je u četvrtak predsjednik SAD-a Donald Trump naložio da se razmotri uvođenje dodatnih carina na kineski uvoz u vrijednosti od 100 milijardi dolara.

Kina je brzo odgovorila da ne želi trgovinski rat, ali ga se ne boji te da će se boriti protiv “jednostranog američkog protekcionizma po bilo koju cijenu”.

Strahovanja od trgovinskog rata pritiskaju tržište već više od mjesec dana, od kada je Trump prvi put najavio uvođenje carina na uvoz čelika i aluminija, jer bi te protekcionističke mjere mogle naštetiti rastu globalne ekonomije. Tim više što je Kina najavila protivmjere istog intenziteta.

Od tada cijene dionica gotovo svakodnevno oštro osciliraju, zavisno od procjena ulagača da li trgovinske tenzije rastu ili se smanjuju.

Polovinom prošle nedjelje cijene dionica su na Wall Streetu rasle jer su ulagači smatrali da najave carina od strane Washingtona na uvoz kineske robe, a potom najave protivmjera iz Pekinga predstavljaju samo dio pregovaračke taktike.

No, nakon novih Trumpovih poruka, u petak su strahovanja od trgovinskog rata ponovno ojačala, pa su toga dana svi najvažniji indeksi izgubili sve prethodne dobitke.

“To je reakcija na zabrinutosti u vezi pristupa američke vlade trgovinskim pitanjima. Tržište oscilira zavisno od toga da li ulagači procjenjuju da se radi samo o retorici ili prevladava mišljenje da je taj problem zaista ozbiljan”, kaže Rick Meckler, predsjednik u kompaniji LibertyView Capital Management.

Ulagače je dodatno zabrinula i izjava predsjednika američke centralne banke Jeromea Powella da će Fed vjerovatno morati nastaviti povećavati kamatne stope kako bi zadržao inflaciju pod kontrolom. Kazao je i to da je prerano za zaključke hoće li rast trgovinskih tenzija naštetiti američkoj ekonomiji.

U petak je objavljeno da je u SAD-u u martu broj zaposlenih porastao za 103.000, što je manje od očekivanja analitičara i najmanji mjesečni rast od septembra 2017. godine.

Prosječne plate po satu porasle su, pak, za 0,3 posto u odnosu na februar, zbog čega je rast plata na godišnjem nivou uvećan na 2,7 posto, s 2,6 posto u februaru.

To pokazuje da bi idućih mjeseci mogla ojačati potrošnja, što bi moglo podstaknuti rast inflacije, a to bi, pak, navelo Fed na daljnje povećanje kamatnih stopa.

Pod najvećim su pritiskom prošle nedjelje na Wall Streetu bile dionice kompanija kojima bi trgovinski rat između SAD-a i Kine mogao najviše štetiti.

Tako su cijene dionica u industrijskom sektoru u petak pale u prosjeku 2,7 posto, pri čemu je među najvećim gubitnicama bila dionica proizvođača aviona Boeinga s padom cijene od 3,1 posto.

Oštro su toga dana, prosječno oko 3 posto, pale i cijene dionica proizvođača čipova jer taj sektor otprilike četvrtinu svojih prihoda ostvaruje prodajom u Kini.

A na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,8 posto, na 7.183 boda, dok je frankfurtski DAX porastao 1,2 posto, na 12.241 bod, a pariški CAC 1,8 posto, na 5.258 bodova.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks ojačao 0,5 posto, na 21.568 bodova.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top