Svjetska tržišta: Nestabilno zbog Trumpovih najava | Ekonomist

Svjetska tržišta: Nestabilno zbog Trumpovih najava

Na Wall Streetu su prošle nedjelje cijene dionica pale zbog niza smjena u Bijeloj kući i rizika od trgovinskog rata nakon najave novih carina na uvoz kineskih proizvoda u SAD, a zbog toga su i na ostalim svjetskim berzama ulagači bili oprezni.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje skliznuo 1,6 posto, na 24.946 bodova, dok je S&P 500 pao 1 posto, na 2.752 boda, a Nasdaq indeks 1,3 posto, na 7.481 bod.

Pad cijena dionica posljedica je strahovanja ulagača od izbijanja trgovinskog rata nakon što je američki predsjednik Donald Trump najavio nove carine na uvoz kineskih proizvoda u SAD.

Američka vlada pritiska Kinu kako bi se smanjio njen trgovinski suficit sa SAD-om za 100 milijardi dolara, poručila je u srijedu Bijela kuća. Stoga se razmatra uvođenje carina do iznosa od 60 milijardi dolara na uvoz kineskih proizvoda, a usmjeriće se ponajviše na tehnološki i telekomunikacijski sektor.

Trump je već uveo carine prvo na uvoz solarnih panela i perilica za rublje, a nedavno i na čelik i aluminijum, zbog čega jačaju rizici od protivmjera pojedinih zemalja, prvenstveno Kine.

Oprez na tržištu posljedica je i novih političkih problema predsjednika Trumpa, nakon niza ostavki i smjena u Bijeloj kući, počevši od ostavke glavnog ekonomskog savjetnika Garyja Cohna prije desetak dana do ovonedjeljnih smjena državnog funkcionera Rexa Tillersona i savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera.

Zajedno s Trumpovim porukama kako namjerava uvesti nove carine na uvoz kineskih proizvoda, te su vijesti izazvale strahovanja da se njegova vlada pojačano usmjerava na protekcionizam.

“Napetosti u trgovinskim odnosima rastu. Iduće nedjelje mogli bismo saznati nove detalje Trumpovih planova o carinama na uvoz kineskih proizvoda, a zbog toga bi neki sektori mogli biti žrtve”, kaže Norihiro Fujito, strateg u kompaniji Mitsubishi UFJ Morgan Stanley.

Uz to, za očekivati je da će Trumpovi potezi izazvati protivmjere.

“Čini se da je Trumpu preostala samo politika “Prvo Amerika” za povećanje njegove popularnosti i mogući reizbor. Teško je za očekivati da će političke nesigurnosti uskoro nestati”, kaže Hiroko Iwaki, analitičarka u kompaniji Mizuho Securities.

Zbog toga se na evropskim berzama prošle nedjelje trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,8 posto, na 7.164 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,3 posto, na 12.389 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 5.282 boda.

Na Tokijskoj je berzi, pak, Nikkei indeks porastao 1 posto, na 21.676 bodova.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top