Svjetska tržišta: Indeksi porasli usprkos trgovinskim napetostima

Na svjetskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegli rekordne nivoe, jer su smanjene zabrinutosti u vezi trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošle nedjelje skočio 2,25 posto, na rekordnih 26.743 boda, dok je S&P 500 porastao 0,8 posto, na 2.929 bodova. No, Nasdaq indeks oslabio je 0,3 posto, na 7.986 bodova.

Početak nedjelje nije nagovještavao pozitivan razvoj događaja jer su u ponedjeljak cijene dionica pale zbog rasta trgovinskih napetosti između Washingtona i Pekinga.
Predsjednik SAD-a Donald Trump objavio je, naime, odluku o uvođenju 10-postotnih carina na uvoz 200 milijardi dolara vrijedne kineske proizvode i zaprijetio daljim carinama na još 267 milijardi dolara kineskog uvoza ako Peking odgovori mjerama koje bi pogodile poljoprivrednike ili industrije.

Peking je, pak, odgovorio carinama od 10 posto na uvoz američkih proizvoda vrijednih 60 milijardi dolara.

Time je nastavljen trgovinski sukob između dvaju najvećih svjetskih ekonomija, no nakon početnih poremećaja, tržišta su se oporavila jer su nove carine ipak manje nego što se očekivalo.

„Prvobitno su najavljivane carine u rasponu od 20 do 25 posto, pa su ipak smanjene na 10 posto. Možda te brojke neće biti tako loše kao što se mislilo”, kaže Stephen Massocca, potpredsjednik u kompaniji Wedbush Securities.

Uz to, manje carine podstakle su nadu da bi Kina i SAD mogli ponovo sjesti za pregovarački sto, što je Washington nedavno predložio, a Peking prihvatio.

Zahvaljujući tome, u drugoj polovini nedjelje svjetske su berze snažno porasle, pri čemu su na Wall Streetu Dow Jones i S&P 500 indeks dosegli nove najviše nivoe u istoriji.

No, neki analitičari vide razloga za oprez kako zbog trgovinskih napetosti između Kine i SAD-a, tako i zbog jačanja inflacije, što bi moglo navesti američku centralnu banku na ubrzanje tempa povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

„Raspoloženje na tržištu naliči na pijanoga na vrhu brda. Tetura se i znate da će pasti, ali ne znate kada i koliko snažno”, kaže Bernard Baumohl, ekonomista u kompaniji Economic Outlook Group.

I na evropskim su berzama cijene dionica prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 2,5 posto, na 7.490 bodova, a za toliko je porastao i frankfurtski DAX, dosegavši 12.430 bodova. Pariški CAC skočio je, pak, 2,6 posto, na 5.494 boda.
A na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedjelje porastao 3,4 posto, na 23.869 bodova, najviši nivo od januara.


 

Izvor: SEEbiz / H

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top