Svjetska tržišta: Indeksi porasli, Harvey i Sjeverna Koreja u drugom planu

Na svjetskim su berzama prošle nedjelje cijene dionica porasle jer su nakon povoljnih ekonomskih pokazatelja štete od uragana Harvey i napetosti u vezi Sjeverne Koreje pale u drugi plan.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones ojačao 0,8 posto, na 21.987 bodova, dok je S&P 500 porastao 1,3 posto, na 2.476 bodova, a Nasdaq indeks 2,7 posto, na 6.435 bodova.

Na početku nedjelje na tržištima je vladao oprez zbog političke napetosti na Korejskom poluostrvu nakon što je Sjeverna Koreja ispalila raketu koja je preletjela Japan.

U fokusu ulagača bile su i štete od uragana Harvey koji je poharao Teksas. No, premda bi obustava rada rafinerija i brojnih kompanija na tom području mogla usporiti rast ekonomije u tekućem tromjesečju, analitičari kažu da će obnova u idućem razdoblju ponovno podstaknuti rast.

A prema najnovijim podacima, američka je ekonomija u drugom tromjesečju porasla 3 posto na godišnem nivou, brže nego u prvom kvartalu i više od očekivanja.

S druge strane, u avgustu je broj zaposlenih u SAD-u porastao za 156.000, manje od očekivanih 180.000 i znatno manje nego u prethodna dva mjeseca.

Podaci o usporavanje rasta zapošljavanja, kao i prethodno objavljeni podatak o usporavanju inflacije, učvrstili su tezu da američka centralna banka neće žuriti s povećanjem kamata.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao ključne kamate za po četvrtinu postotnog boda, a očekivalo se da će do kraja godine još jednom povećati cijenu novca.

No, sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za to iznose samo oko 39 posto, dok su još nedavno iznosili više od 50 posto.

“Posljednji ekonomski pokazatelji nisu dali informacije koje su Fedu potrebne da bi povećao kamate. No, pokazali su da je situacija u ekonomiji onakva kakvu tržište voli. Nije previše vruće, niti previše hladno”, kaže Chuck Carlson, direktor u kompaniji Horizon Investment Services.

I na većini evropskih berzi cijene su dionica prošle nedjelje porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,5 posto, na 7.438 bodova, a pariški CAC 0,4 posto, na 5.123 boda. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,2 posto, na 12.142 boda,

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks prošle nedjelje porastao 1,2 posto, na 19.691 bod, što je njegov prvi rast nakon šest nedjelja gubitaka.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top