Svjetska tržišta: Indeksi pali, čekaju se poslovni rezultati kompanija | Ekonomist

Svjetska tržišta: Indeksi pali, čekaju se poslovni rezultati kompanija

Na svjetskim berzama prošle nedjelje su pale cijene dionica, ponajviše u tehnološkom sektoru, a ulagači su bili oprezni zbog poruka centralnih banaka da se bliži kraj ere jeftinog novca.

Na Wall Streetu je prošle nedjelje Dow Jones oslabio 0,2 posto, na 21.349 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,6 posto, na 2.423 boda, a Nasdaq indeks 2 posto, na 6.140 bodova.

Pad indeksa ponajviše je posljedica nastavka pritiska na tehnološki sektor već treću nedjelju zaredom, što analitičari pripisuju profitabilnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Tehnološki je sektor, naime, najzaslužniji za skok S&P 500 u prvom polugodištu za 8,2 posto, što je najveći rast tog indeksa od 2013. godine, kada je u prvih šest mjeseci osvojio 12,6 posto.

Analitičari kažu da se vjerovatno radi o rotaciji ulagača iz tog u druge sektore koji su ove godine zaostajali rastom. Tako su, na primjer, prošle nedjelje porasle cijene dionica u bankarskom i energetskom sektoru.

“Cijene američkih dionica kreću se oko rekordnih nivoa već duže vrijeme, ali bez velikog uvjerenja na tržištu. Bez snažnog podsticaja koji bi podržao cijene, dionice bi trebalo da se resetuju i to se upravo događa”, kaže Peter Kenny, strateg u kompaniji Global Markets Advisory Group.

Cijene dionica snažno su rasle krajem prošle i početkom ove godine, zahvaljujući obećanjima predsjednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, od toga zasad nema ništa, a pritom se i rast američke ekonomije usporava, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

Isto tako, Fed najavljuje još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine, a i druge centralne banke, od evropske i britanske do kanadske, signalizuju da se bliži kraj eri jeftinog novca.

U fokusu će idućih nedjelja biti objava kvartalnih poslovnih izvještaja kompanija, a ulagači se nadaju da će rezultati opravdati visok nivo cijena dionica.

U anketi Reutersa analitičari procjenjuju da su zarade kompanija iz sastava S&P 500 indeksa u drugom tromjesečju porasle za prosječno 8 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

“Možemo razgovarati o situaciji u ekonomiji i geopolitičkim rizicima, no zarade su te koje pokreću tržište”, kaže Chris Bertelsen, direktor u kompaniji Aviance Capital Management.

I na evropskim berzama cijene dionica prošle nedjelje pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 1,5 posto, na 7.312 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 3,2 posto, na 12.325 bodova, a pariški CAC 2,8 posto, na 5.120 bodova.

A na Tokijskoj berzi Nikkei indeks je prošle nedjelje oslabio 0,5 posto, na 20.033 boda.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top