Svjetska banka vodi računa o infrastrukturi

Svjetska banka je izdvojila milijarde dolara za infrastrukturne projekte u okviru kineskog ekonomskog pojasa “Put svile”. To je istakao predsjednik te međunarodne finansijske institucije, Džim Jong Kim, na okruglom stolu 1+6 u Pekingu.

“Investicije, posebno u infrastrukturu, izuzetno su važne. Kineska inicijativa za ekonomski pojas ‘Put svile’ katališe infrastrukturna ulaganja”, rekao je Kim šefovima velikih međunarodnih organizacija, prenosi Raša tudej.

“Svjetska banka će pomoći zemljama u okviru te inicijative da maksimalno iskoriste prednosti koje im se pružaju, u skladu sa njihovim sopstvenim razvojnim strategijama”, dodao je on.

Prema podacima Međunarodne finansijske korporacije (IFC), članice Svjetske banke, očekuje se da će u narednih godinu dana biti prikupljena još jedna milijarda dolara u sklopu planiranog investicionog fonda vrijednog pet milijardi dolara za kineski program “Jedan pojas – Jedan put”.

“Prikupili smo prvih 1,1 milijardi dolara, a vjerovatno ćemo naredne godine prikupiti sljedeću milijardu, to je moja pretpostavka”, izjavio je za Rojters glavni šef investicija IFC-a za infrastrukturu i prirodne resurse, Ram Mahidhara.

Prema njegovim riječima, planovi prikupljanja sredstava su dio IFC-ovog takozvanog Programa za upravljanje portfoliom ko-zajmova (MCPP) koji ima za cilj da do 2021. godine prikupi od investitora više od pet milijardi dolara. Veliki dio sredstava će biti dodijeljen projektima vezanim za program “Jedan pojas – Jedan put”, dodao je on.

Inicijativu o “Pojasu i putu” prvi put je pokrenula Kina 2013. godine. Ona predviđa dvije komponente: Put svile ekonomski pojas i pomorski Put svile 21. vijeka koji će obuhvatiti više od 60 procenata svjetske populacije i više od trećine svjetske ekonomske proizvodnje.


 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top