SAOPŠTILI PEJOVIĆU:Svjetska banka podržava CG reforme | Ekonomist

SAOPŠTILI PEJOVIĆU:Svjetska banka podržava CG reforme

Šefica Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Tatjana Proskurjakova pohvalila je reforme koje naša država sprovodi u procesu evropske integracije i prenijela spremnos Svjetske banke da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u pristupanju EU. Sa Proskurjakovom i ostalim članovima tima SB, razgovarao je danas državni sekretar za evropske integracije i nacionalni koordinator za Ipu, Aleksandar Andrija Pejović. Tim Svjetske banke zadužen je za izradu Okvira partnerstva sa Crnom Gorom 2016-2020.

Sagovornici zadovoljni dosadašnjom saradnjom i posebno rezultatima projekata ostvarenim u oblasti poljoprivrede Sagovornici zadovoljni dosadašnjom saradnjom i posebno rezultatima projekata ostvarenim u oblasti poljoprivrede

Kako je saopšteno, sagovornici su razmijenili mišljenje o rezultatima dosadašnje saradnje i prioritetima koji treba da budu obuhvaćeni Okvirnim partnerstvom između Svjetske banke i Crne Gore za predstojeći petogodišnji period. Takođe, u fokusu razgovora je bilo razmatranje usklađenosti oblasti za koje se planira korišćenje Ipe i angažovanje Svjetske banke.

“Pejović je zahvalio na dosadašnjoj podršci koju Svjetska banka pruža Crnoj Gori i ukazao na značaj što kvalitetnije pripreme novog strateškog okvira za saradnju. U tom smislu je ukazao na podudarnost prioriteta Svjetske banke i EU koji se tiču razvoja Crne Gore, posebno u pogledu reformi koje imaju za cilj ubrzanje rasta, stvaranje novih radnih mjesta i smanjenje siromaštva”, navodi se u saopštenju.

Pejović je sagovornike informisao o prioritetima za finansiranje, posredstvom Okvirnog partnerstva, koji proizilaze iz procesa pristupanja EU. U tom smislu je posebno ukazao na značaj reforme obrazovnog sistema i smanjenjenje nezaposlenosti i istakao važnost investicija u oblasti zaštite životne sredine kao poglavlja koje zahtijeva najveća ulaganja u procesu pristupanja EU.

“Šefica Kancelarije Svjetske banke za Crnu Goru Tatjana Proskurjakova je pohvalila reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu evropske integracije i prenijela spremnost Svjetske banke da nastavi s pružanjem podrške Crnoj Gori u pristupanju EU kroz jačanje institucija i konkurentnost, kao i u pogledu unapređenja upravljanja životnom sredinom”, saopšteno je nakon sastanka.

Ona je naglasila potrebu da se, kroz nalaze Sistemske dijagnostike koju je Svjetska banka uradila za Crnu Goru, a koja predstavlja bazu za definisanje Partnerskog okvira između Svjetske banke i Vlade Crne Gore, realno sagledaju crnogorski prioriteti i potrebe i na taj način osigura da podrška ove organizacije bude iskorištena na najdjelotvorniji način.

Sagovornici su izrazili zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom i posebno rezultatima projekata ostvarenim u oblasti poljoprivrede.

Izvor: rtcg.me

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top