Svjetska banka odobrila Srbiji kredit od 89,5 miliona evra

Svjetska banka odobrila Srbiji kredit od 89,5 miliona evra

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je Srbiji kredit od 89,5 miliona evra (100 miliona dolara) za projekat koji će finansirati povećanje konkurentnosti i otvaranje novih radnih mjesta, saopštila je danas ta banka.

Kako se navodi u saopštenju, odobravanje zajma uslijedilo je dan nakon sastanka premijera Srbije Aleksandra Vučića sa Jimom Kimom, predjsednikom Svjetske banke, u utorak, u sjedištu te organizacije u Vašingtonu.

“Otvaranje novih radnih mjesta za mlade ljude je najveći prioritet Srbije i to je na sastaku istakao i srpski premijer”, rekao je potpredsjednik Svjetske banke za Evropu i centralnu Aziju Cyril Muller.

Muller je dodao da je Svjetska banka na to reagovala projektom koji će se baviti problemima “zbog kojih brine (Vučić), i to tako što će se njime jačati promocija investicija, podsticati inovacije u privredi i pomoći mladim građanima Srbije da se povežu sa poslodavcima”.

Projekat konkurentnosti i zapošljavanja podržaće tri oblasti: stvaranje bolje investicione klime, podsticanje inovacija i preduzetništva i pružanje usluga koje će povezivati radnike i poslodavce.

U vrijeme fiskalne konsolidacije projekat će se usredsrediti na pružanje boljih usluga u javnom sektoru namijenjenih investitorima i onima koji traže posao, što će se postići boljim korišćenjem javnih sredstava, navodi se u saopštenju.

“Projekat će pomoći da se pruži bolja podrška investicijama i rastu izvoza malih i srednjih preduzeća. On će podržati i inovativna preduzeća koja po pravilu zapošljavaju mlade i obrazovane ljude. Cilj je takođe da se poboljšaju usluge koje se pružaju nezaposlenima, kako bi oni brže nalazili posao”, rekao je stručnjak Svjetske banke za razvoj privatnog sektora Duško Vasiljević.

Investicioni kredit biće na raspolaganju Srbiji nakon postizanja dogovorenih rezultata, a dobiće i manji iznos tehničke pomoći kojom će se finansirati stručnjaci za postizanje dogovorenih ciljeva, precizirali su u Svjetskoj banci.

Ta vrsta finansiranja, dodaje se, izabrana je kako bi se podstakao višegodišnji program reformi i kako bi se nadoknadili troškovi koje Vlada Srbije ima u vrijeme fiskalne konsolidacije.

Izvor: Beta

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top