Svjetska banka odobriće Srbiji 640 miliona dolara kredita | Ekonomist

Svjetska banka odobriće Srbiji 640 miliona dolara kredita

Svjetska banka ove godine odobriće Srbiji kredite u ukupnom iznosu od 640 miliona dolara, najavio je danas šef Kancelarije Svjetske banke u Srbiji Toni Verhejen.

Verhejen je podsjetio na kredit od 50 miliona dolara koji je već odobren za unapređenje uslova za rano obrazovanje djece, te istakao da će drugi kredit od 400 miliona dolara biti budžetska podrška za reformu u oblasti željeznice, Elektroprivrede Srbije /EPS/ i Srbijagasa.

On je istakao da će Svjetska banka ove godine odobriti 70 miliona dolara za osnivanje fonda koji će služiti kao osiguranje u slučaju da se dogodi neka velika katastrofa.

“Novac će biti obezbijeđen i za podršku u finansijskom sektoru, prije svega, kao podrška Poštanskoj štedionici i Dunav osiguranju”, izjavio je Verhejen.

Prema njegovim riječima, posljednji kredit u ovoj godini biće namijenjen podizanju energetske efikanosti javnih zgrada, poput škola i bolnica.

Verhejen je rekao da je Svjetska banka zadovoljna napretkom reformi u EPS-a, te da će u julu ponovo vidjeti šta se tamo događa.

Svjetska banka je prošle godine postigla dogovor sa EPS-om da se smanji broj zaposlenih, da se primijene mjere koje se tiču cijene struje i da se zatvore nepotrebna postrojenja.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top