Svjetska banka očekuje snažan rast cijena energije i metala u 2017. godini | Ekonomist

Svjetska banka očekuje snažan rast cijena energije i metala u 2017. godini

Svjetska banka je u najnovijim prognozama za tržišta sirovina zadržala važeću procjenu prema kojoj bi cijena barela sirove nafte u 2017. godini u prosjeku trebala iznositi 55 dolara, što predstavlja skok od 29 odsto u poređenju sa 2016. godinom.

Procjena se bazira na pretpostavci da će članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) i ostali proizvođači nafte delimično sprovesti u djelo dogovor o ograničavanju proizvodnje, nakon dugog perioda neograničenog nivoa proizvodnje.

Utrostručena je procjena Svjetske banke za rast cijena metala, uz obrazloženje da će se ponuda dodatno prenapregnuti uz paralelnu snažnu potražnju iz Kine i razvijenih privreda. Tako bi prema novim procjenama, cijene metala u ovoj godini trebale porasti 11 odsto, u poređenju sa ranijim projekcijama, prema kojima je rast procijenjen na 4 odsto.

Čini se da su cijene većine sirovina prošle godine dotakle dno i na putu su jačanja u 2017. godini”, konstatovao je John Baffes, viši ekonomista i glavni autor tromjesečnih Prognoza za tržišta sirovina.

U sektoru poljoprivrede u cjelini cijene bi ove godine trebale porasti manje od jedan odsto, pri čemu bi biljna ulja, uljarice i sirovine trebale blago da poskupe, dok bi cijene žitarica trebale pasti gotovo za tri odsto zbog veće ponude.

U sektoru plemenitih metala očekuje se pad cijena za sedam odsto u kontekstu očekivanog rasta referentnih ključnih kamatnih stopa i posustajanja kupovine imovine, koja se smatra kao sigurno utočište za kapital.

Izvještaj pokazuje da su zemlje u razvoju, koje su usmjerene na izvoz sirovina snažno pogođene slabijim rastom investicija, koji je u 2015. godini iznosio 1,6 odsto, u odnosu na 7,1 odsto u 2010. godini.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top