Svijetu prijeti nova ekonomska kriza! | Ekonomist

Svijetu prijeti nova ekonomska kriza!

Svijet bi se mogao suočiti s novom globalnom finansijskom krizom, ocijenio je vodeći kineski diplomata Jiechi Yang, osvrnuvši se time na oštar pad svjetskih tržišta dionica koji je izazvao slabljenje kineskog privrednog rasta.

Yang, koji je član državnog savjeta, najvišeg tijela izvršne vlasti u Kini, rekao je da nije moguće u potpunosti odbaciti mogućnost nove ekonomske krize i taj problem ne bi trebalo zanemariti, prenosi SEEbiz.

On je u Pekingu na sastanku predstavnika grupe 20 vodećih razvijenih i ekonomija u razvoju G20, upriličenom u sklopu priprema za septembarski samit G20 u kineskom gradu Hangzhouu, rekao da se živi u dobu konstantnih promjena i intenzivnih transformacija.

“Imamo prilike kakve nijesmo imali nikad dosad, ali i izazove”, upozorio je Yang i podsjetio da su članice G20 sarađivale nakon globalne krize 2008. godine kako bi se obnovilo povjerenje.

On je ocijenio da hitno treba spriječiti ili ublažiti negativne posljedice mjera preduzetih na nivou pojedinačnih zemalja, što bi se moglo protumačiti kao aluzija na američko podizanje ključnih kamatnih stopa.

Yang je dodao da se G20 odlučno protivi protekcionizmu.

Azijska tržišta dionica ponovo su pala danas, pri čemu se oštar pad berzi u Šangaju i Šenzenu nadovezao na rasprodaje na Vol stritu, povezane između ostalog strahovanjima za kineski ekonomski rast.

Yang je istupio dan nakon što je Kina objavila informaciju o padu obima trgovinske razmjene sa svijetom u prošloj godini osam odsto, na 3,96 biliona USD. Vrijednost je osjetno niža nego što su u Pekingu zacrtali.

Oscilacije i intervencije na kineskom tržištu dionica potkopale su, zajedno s neočekivanim slabljenjem kineske valute, povjerenje ulagača u sposobnost kineskih vlasti da provedu najavljene reforme, potrebne kako bi se ublažila zavisnost kineske privrede o izvozu i ojačala uloga domaće potrošnje.

Yang je kazao da će kineska privreda zadržati opšti trend održivog i stabilnog rasta.

Kina je u trećem prošlogodišnjem tromjesečju zabilježila najslabiji ekonomski rast od globalne finansijske krize samo 6,9 odsto. Zvanični podaci za četvrto tromjesečje i za cijelu prošlu godinu biće objavljeni naredne sedmice.

Izvor: MINA-business

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top