Svijet u opasnosti od globalne digitalne sabotaže | Ekonomist

Svijet u opasnosti od globalne digitalne sabotaže

Svijet bi uskoro mogao doživjeti „ozbiljnu digitalnu sabotažu“ koja bi prouzrokovala haos i nered sa katastrofalnim posljedicama, upozorava direktor holandske tajne službe Rob Bertole.

Sabotaža životno važne infrastrukture je „stvar zbog koje možda nećete moći zaspati“, rekao je Bertole pred stotinama stručnjaka i službenih predstavnika okupljenih na konferenciji o informatičkoj bezbjednosti u Den Hagu.

Ovo upozorenje dolazi pošto je od petka u neviđenom informatičkom napadu pogođeno više od 200.000 korisnika u najmanje 150 zemalja svijeta.

Prijetnja sajber napada „nije nestvarna, ona je tu, oko nas“, rekao je Bertole na dvodnevnom forumu koji je organizovala holandska vlada. „Mislim da smo možda mnogo bliže ozbiljnom činu digitalne sabotaže nego što se misli“, istakao je on.

Bertole je podsjetio da je 2012. najveća saudijska naftna kompanija bila na meti kratkog napada te da je tri godine posle hakovana ukrajinska firma za distribuciju električne energije, zbog čega nekoliko sati nije bilo struje.

Infrastruktura širom svijeta je međusobno povezana, što ima velikih prednosti, ali i „nedostataka“.

„Zamislite šta bi se dogodilo da se na dan-dva ili na nedjelju dana sabotira čitav bankarski sistem. Ili da se dogodi kvar u našoj saobraćajnoj mreži. Ili da se izvede informatički napad na kontrolore leta dok daju upute avionima. Posljedice bi bile katastrofalne“, dodao je Bertole.

Zemlje se moraju pripremiti za buduće prijetnje na digitalnom polju, a vlade i privatni sektor moraju sarađivati, budući da su tu „naša društva najosjetljivija“, rekao je on.

Stručnjaci za informatičku bezbjednost koji upozoravaju da su mogući novi napadi, misle da su možda otkrili vezu između Sjeverne Koreje i informatičkog napada svjetskih razmjera, za koji još niko nije preuzeo odgovornost.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top