Svi se pitaju zašto se milijarder George Soros rješava svojih udjela u Alibabi | Ekonomist

Svi se pitaju zašto se milijarder George Soros rješava svojih udjela u Alibabi

Sorosev fond udjel Alibabi sveo je s 370 na 4,8 miliona dolara.

Dosta je zapaženo prošla odluka uticajnog milijardera Georgea Sorosa da se riješi dionica kineskog diva online trgovine Alibabe. Fond Soros Fund Management koji sada ima 60,000 dionica vrijednih 4.88 miliona dolara prema dokumentima predanima regulatorima, značajno je smanjio udio u Alibabi. Još krajem marta imali su dionica u vrijednosti 370 miliona dolara, javio BBC.

Alibaba je u septembru 2014. izišao na njujoršku berzu u jednom od najuspješnijih IPO-a svih vremena, a dionice su u novembru postigle rekordne vrijednosti. Od tada su pale 37 posto. Kvartalni poslovni izvještaji objavljeni prošle sedmice  razočarali su analitičare na Wall Streetu, jer je prihod rastao 28 posto na 3,2 milijarde dolara, što je najsporije u zadnje tri godine.

Udjeli u Baidu, Time Warneru i Facebooku

Sorosev fond ima i udio u kineskom Baidu, ali i u Time Warneru i Facebooku. Nije poznato zašto želi izaći iz Alibabe kad ga internetski biznis, mediji i društvene mreže očigledno zanimaju a Alibaba je jak u gotovo svim tim segmentima. Pretpostavlja se da procjenjuje kako će zbog svog specifičnog poslovnog modela, koji ga je proslavio, osnivač i dirktor Alibabe Jack Ma uskoro imati sve većih problema zbog pogoršanja ekonomskih okolnosti u Kini.

Soros je još uvijek u samom vrhu Forbesove liste vlasnika hedge fondova s najvećom zaradom, u 2014. ga je 1,2 milijarde dolara svrstalo na drugo mjesto.  Slavan je po špekulisanju protiv funte 1992. koje je doprinijelo njen pad na britanskom izlasku iz tečajnog mehanizma Evropske unije (ERM), preteče evra za koji Velika Britanija ni danas ne želi ni čuti.

Izvor:telegam

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top