Svi čekaju SAD, nafta se koleba

Svi čekaju SAD, nafta se koleba

Cijene nafte su tokom trgovanja u Aziji bile mješovite, dok trgovci iščekuju nove podatke iz SAD koji bi ukazali na tražnju nafte u najvećem svjetskom proizvođaču.

Američka “laka” nafta (WTI) za isporuku u julu poskupila je na Njujorškoj berzi sedam centi na 59,79 dolara, dok je nafta tipa “brent” za julsku isporuku u Londonu pojeftinila tri centa na 65,34 dolara, prenosi agencija Frans pres.

Investitori iščekuju sutrašnji izvještaj o narudžbama trajne robe u SAD u aprilu, kao i drugu procjenu privrednog rasta iz prvog kvartala.

“Ta dva podatka daće nam ideju o tražnji industrijskih prozivoda u SAD i očekujemo da će cijene nafte reagovati na njih”, navodi investicioni analitičar singapurske kompanije “Filip fjučers”, Danijel Ang.

Tržišni strateg firme IG markets iz Singapura Bernard Ou navodi da na cijene nafte utiče i jačanje dolara, nakon što je američka Uprava federalnih rezervi poručila da planira da podigne kamatne stope u toku godine.

Investitori u naftnom sektoru pomno prate kretanje kamatnih stopa, čije podizanje vodi jačanju dolara. Snažan dolar čini naftu izraženu u toj valuti skupljom za kupce koji koriste slabije valute, što umanjuje tražnju.

 

Izvor: Tanjug

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top