Sveta Gora ne želi da ugosti grčkog premijera | Ekonomist

Sveta Gora ne želi da ugosti grčkog premijera

Administracija Svete Gore je odbila da u zvaničnu posjetu primi premijera Grčke Aleksisa Ciprasa koji je u srijedu tamo trebalo da razgovara s rukovodstvom Svete Gore, posjeti manastire i sastane se sa Vaseljenskim patrijarhom Vartolomejom, piše konzervativni atinski list “Katimerini” i pominje da su u donošenju te odluke učestvovali i srpski monasi.

“Sveta zajednica”, vrhovno upravno tijelo Svete Gore, na burnom sastanku odlučilo je u ponedeljak da ne primi Ciprasa u zvaničnu posjetu, i da mu ne ukaže protokolom predviđene počasti kao premijeru, već mu je poručila da na Atos može doći samo kao “privatno lice”, kao običan hodočasnik, piše list.

Razlog za tu odluku je mišljenje sveštenika Svete Gore da ne mogu primiti premijera koji je “proglasio da je ateista” i koji donosi zakone i sprovodi politiku koja “pogađa Pravoslavlje”.

Međutim, prije dvije godine, avgusta 2014, Cipras je na Svetoj Gori bio toplo prihvaćen, tada kao vođa opozicije, i bez posebnih počasti, te je čak zatražio i dobio “blagoslov” monaha.

Vlada je očito znala kakva će biti odluka Uprave Svete Gore, te je nekoliko sati prije njene odluke neformalno obavijestila medije da je Ciprasova poseta “odložena zbog obima posla”, iznosi danas “Katimerini”.

Međutim, crkveni sajt je na to ubrzo objavio da je “posjetu premijera otkazala sama Sveta Gora, te do toga nije došlo zbog obima njegovog programa kako se govori”.

Uz to su u jednom manastiru na Atosu, Manastiru Dohijarios, povodom posjete Ciprasa okačene crne zastave i transparenti “protiv antihrista”.


 

Izvor vijesti: N1 ; Izvor fotografije: ABC.net

 

Komentariši

Top