Švedska ukida doživotne stambene kredite | Ekonomist

Švedska ukida doživotne stambene kredite

Vlasnici nekretnina u Švedskoj moraće da otplate svoj dug u razumnom roku, saopštila je švedska vlada.

Švedska vlada želi da stavi tačku na mogućnost uzimanja specifičnog stambenog kredita koji obavezaju samo isplatu kamate dok se odlaganje isplate glavnica duga može odlagati u nedogled, kakav postoji samo u toj zemlji.

Vlasnici nekretnina u Švedskoj moraće da otplate svoj dug u razumnom roku, saopštila je švedska vlada koja se dogovorila sa opozicijom da se ukinu doživotni stambeni krediti.

Vlada u Stokholmu će predložiti zakon kojim se ukida ova švedska specifičnost koja omogućava najsolventnijim domaćinstvima da plaćaju samo kamate na stambene kredite dok glavnicu duga uopšte ne isplaćuju ili toliko sporo da ta otplata može ponekad “i vjekovima” da traje, prenio je AFP.

Ministarstvo finasija je najavilo da će predložiti zakon kojim se omogućava inspekcija finasijskog sektora o regulativama rokova za isplatu dugova. “Uvođenjem obaveze o isplati glavnice kreditnog zajma, otklonićemo zabrinutost finasijskog sektora u pogledu duga švedskih domaćinstava”, saopšteno je iz Ministarstva finasija.

Ovo je drugi put kako Stokholm pokušava da okonča sa ovakvom tradicijom koju pojedini međunarodni činiocima, između ostalih i Međunarodi monetarni fond (MMF), smatraju neobičnom.

Švedska domaćinstva su među najzaduženijima u Evropi, sa prosječnim dugom na stambene kredite od 366 odsto njihovog godišnjeg raspoloživog dohotka, prenosi AFP. U novembru 2014, finasijaska inspekcija je pokrenula projekat o uvođenju regulative kojom se dužnici obavezaju na isplatu kredita u iznosu polovine vrijednosti kupljene nekretnine.

Banke su već počele sa restriktivnom kreditnom politikom. Prošle godine je odobreno samo 30 odsto stambenih kredita sa neograničanim rokom isplate glavnice duga, što je dvostuko manje nego 2011.

Izvor: Tanjug
Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top