Švedska savjetuje svojim građanima: Čuvajte dio novca “ispod kreveta” zbog hakerskih napada

Država Švedska savjetuje svojim građanima da u kući čuvaju dio gotovine u slučaju da se dogode sajber napadi na nacionalne banke, piše The Times.

Digitalna plaćanja pogodna su podjednako za kupce i prodavače, a Skandinavci vrlo rado primjenjuju nove tehnologije. Švedska je jedna od najnaprednijih nacija kada je riječ o digitalnom plaćanju.

Međutim, sada su stručnjaci švedske vlade zabrinuti da ljudi mogu ostati bez novca ako hakeri napadnu kompjuterske mreže, ali i ukoliko dođe do hitnih slučajeva – prekidi struje, teroristički napadi ili rat.

Švedska Civil Contingencies Agency objavila je vodič za svako domaćinstvo s uputstvom kako spremiti gotovinu u malim novčanicama i kovanicama, za slučaj hitnosti.

Švedsko upozorenje će upaliti alarm širom svijeta, jer najrazvijenije nacije sve više postaju društva bezgotovinskog plaćanja. Švedska vlada preporučuje da svaki građanin čuva novac “ispod kreveta”.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top