Švedska centralna banka snizila ključnu kamatu

Riksbank je snizila ključnu kamatu za sedmodnevne operacije REPO na minus 0,25 odsto godišnje, sa prethodnih minus 0,1 odsto.

Pri tome, centralna banka je saopštila da će sadašnji nivo kamatnih stopa najvjerovatnije ostati do druge polovine 2016. godine.

Program otkupa obveznica je povećan za 30 milijardi švedskih kruna (3,4 milijarde dolara), nakon što je ranije centralna banka već kupila hartije u vrijednosti 10 milijardi kruna.

Riksbank je i dalje spremna da primijeni ekspanzivniju monetarnu politiku, čak i da preduzme određene korake ako bude neophodno da se obezbijedi kretanje inflacije u planiranom okviru, navodi se u saopštenju banke.

Ciljana inflacija koju je utvrdila švedska centralna banka je na nivou dva odsto. Međutim, rast potrošačkih cijena ne dostiže taj nivo već više od tri godine.

U februaru ove godine potrošačke cijene u Švedskoj porasle su 0,1 odsto, u odnosu na isti mjesec prošle godine, nakon pada od 0,2 odsto u januaru.

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top