Šveđani imaju rješenje za hrvatske ugostitelje | Ekonomist

Šveđani imaju rješenje za hrvatske ugostitelje

Dok hrvatski ugostitelji muku muče s manjkom radne snage, Šveđani nude rješenje. Dok u Hrvatskoj traju rasprave o tome treba li nedostatak radne snage u hotelima, restoranima i na gradilištima nadomjestiti onom iz Filipina ili Bugarske, sva je prilika da će poslodavci iz te zemlje dovoditi radnike iz Švedske, Italije i Francuske.

Te su države, naime, pripremile svojim nezaposlenima i zaposlenima starijima od 35 godina podsticaje da se presele u neku od članica Evropske unije, koji u Švedskoj dosežu i do 1.300 eura, samo za poslodavca koji bi uzeo njihovog radnika.

Šveđani su za sada najdalje dogurali u osmišljavanju stimulacija za odlazak njihovih radnika u inostranstvo, pa su, među ostalim, spremni do 350 eura da plate troškove odlaska na razgovor za posao i pripadajuću dnevnicu od 250 eura, te kompletne troškove preseljenja radnika sa porodicom, učenja jezika i nostrifikacije isprava o stručnoj spremi ako je potrebno.

Spomenuti podsticaj za poslodavca izvan Švedske odnosi se na troškove obuke, pripravništvo i probni rad.

Za ovaj podsticaj kod švedske službe za zapošljavanje mogu konkurisati poslodavci iz drugih članica Unije koji žele dovesti radnika iz Švedske, nezaposleni, ali i zaposleni koji se žele preseliti u drugu članicu Unije, a konkurs je otvoren do maja iduće godine. Švedska služba za zapošljavanje odmah je zainteresovanima ponudila saradnju s berzama rada u osam članica Unije, među kojima su i berze u Sloveniji, Irskoj i Rumuniji.

S druge strane, Francuska je, sudeći prema ponudama francuske berze rada za preseljenje radnika i nezaposlenih, namjerila građane željne odlaska u “gastarbajterstvo” usmjeriti prije svega prema Kvebeku, frankofonskoj pokrajini u Kanadi, kao i prema Belgiji i Luksemburgu.

Hrvatski biro, za sada nije uključen kao partner u program švedske i francuske službe za zapošljavanje, ali je saradnik na istom projektu.

“Iako Hrvatski zavod za zapošljavanje nema status partnera u projektima Švedske i Francuske, oni su dostupni hrvatskim građanima pod jednakim uslovima kao i ostalim građanima EU-a”, ističu u HZZO-u.

 


Izvor: Slobodna dalmacija

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top