Šveđani grade tornjeve sa gigantskim farmama u kojima će se povrće gajiti u vodi | Ekonomist

Šveđani grade tornjeve sa gigantskim farmama u kojima će se povrće gajiti u vodi

Švedska kompanija Plantagon predlaže izgradnju tornjeva sa gigantskim farmama u zatvorenom. Kompanija je jedan takav toranj već počela da gradi u Švedskoj.

Toranj pod nazivom Svetska prehrambena zgrada u Linkopingu radiće hidroponično, što znači da će povrće rasti bez tla, u hranjivoj vodenoj otopini. Direktor kompanije Hans Hassle za je kazao da će farma uglavnom biti automatizovana.

Izgradnja ovog tornja vrijednog 40 miliona dolara počela je 2012. godine, a otvaranje se očekuje početkom 2020. godine.

U oko dvije trećine tornja nalaziće se kancelarije, a ostatak će biti namijenjen farmi.

Usjevi će rasti pomoću prirodnog sunčevog svjetla i LED dioda koje će biti kalibrirane na specifične svjetlosne frekvencije kako bi se proizvodnja povećala. Mnoge poslove na farmi će obavljati roboti, zbog čega će operativni troškovi biti niži.

U tornju će se nalaziti i pijaca na kojoj će ljudi moći da kupuju povrće, a lokalni restorani i trgovci moći će da kupuju hranu od Plantagona. Plantagon je dizajnirao još jednu sličnu farmu u obliku globusa, ali još uvijek nema planove za izgradnju.

Iz kompanije se nadaju da će njihov toranj podstaći i gradove širom svijeta na izgradnju velikih farmi u zatvorenom.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top