Sve više mladih zainteresovano za sopstveni biznis

Prema podacima Instituta za preduzetništvo, mladi se sve češće okreću sopstvenom biznisu. Stoga je Institut organizovao obuku i mentorstvo za mlade preduzetnike. Program edukacije relizuje i M:telova digitalna fabrika koja će finansijski podržati jedan crnogorski start up.

U Crnoj Gori svega deset odsto zaposlene mlade populacije bavi se sopstvenim biznisom, 1,5 odsto njih su poslodavci, a oko tri odsto u porodičnom biznisu, podaci su Instituta za preduzetništvo.

– Sve više mladih ljudi je spremno da preuzme rizik i pokrene sopstveni biznis. Interesantno je da najčešći motiv da se odluče za to je želja da budu sami sebi gazde. 51 odsto ispitanika, mladih preduzetnika, odgovorilo je da je to bio osnovni motiv da otvore svoju kompaniju – kaže Dragana Radević, direktorica Institut za preduzetništvo.

Oko 12 odsto ispitanika je pokrenulo privatni posao, jer nijesu mogli da nađu zaposlenje. Složene procedure i visoki nameti su najčešće biznih barijere, podaci su Instituta.

U Investiciono-razvojnom fondu (IRF) kažu da su odobrili oko 20 miliona eura za oko 300 projekata i da je otvoreno oko 500 radnih mjesta. Odobravaju kredite za start upove do 50.000 eura, uz kamatu do tri odsto.

– Od nula do tri odsto su kamatne stope, a nema ograničenja kada su u pitanju mladi preduzetnici startapovi, firme koje se tek osnivaju, i hoće da se bave određenom djelatnošću je do 50.000 eura”, navodi Spasoje Vujošević, iz IRF-a..

Iz Unije mladih preduzetnika ukazuju na nedostatak novca. Marko Maraš je uz podršku porodice pokrenuo veb sajt za proizvođaće i kupce domaćih poljoprivrednih proizvoda.

– Da država to podrži, jer dosta mladih ljudi, popularan je taj trend, svi žele da rade u državnim firmama, a mislim da je bolje da država podrži ljude da oni osnivaju svoje firme, da će oni korisniji biti kad daju svoj doprinos kroz poreze i plaćanje poreza – navodi Maraš.

M:telova Digitalna fabrika podržava start up-e u oblasti tehnološkog preduzetništva. Digitalna akademija omogućava edukaciju i mentorstvo, a uskoro i finansijsku podršku.

Povezivanje akademske zajednice i privatnih kompanija koje će omogućiti finansijsku podršku i edukaciju značajno može pomoći mladim preduzetnicima da relizuju svoje biznis ideje i održe svoje biznise.

____________________________________________________________________

Izvor: TVCG

Redakcija
Redakcija
Redakcija <a href="http://ekonomist.me">Ekonomista</a> donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top