Sve više kineskih turista u Crnoj Gori | Ekonomist

Sve više kineskih turista u Crnoj Gori

Crnu Goru posjećuje sve više kineskih turista. Tokom 2017. godine ostvaren je rast od 70 odsto, dok je 2018. Crnu Goru posjetilo 80 odsto više kineskih turista nego prethodne godine.

Dobra saradnja između Crne Gore i NR Kine u oblasti turizma bila je u fokusu sastanka Damira Davidovića, državnog sekretara u Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Džang Sua pomoćnika ministra za međunarodnu saradnju u Ministrstvu kulture i turizma Kine.

Sastanak je održan u okviru nastupa crnogorske delegacije sajmu turizma u Pekingu, a sagovornici su izrazili posebno zadovoljstvo rastom broja kineskih turista koji posjećuju Crnu Goru.

Kako je saopšteno iz Ministarstva turizma, tokom 2017. godine ostvaren je rast od 70%, dok je 2018. Crnu Goru posjetilo 80% više kineskih turista nego prethodne godine.

– Ovi rezultati postignuti su umnogome zbog pojednostavljenja procedure ulaska kineskih turista u Crnu Goru, odnosno viznih olakšica koje sprovodi Vlada Crne Gore – istakao je Davidović.

On je upoznao Sua sa razvojem turističke infrastrukture u Crnoj Gori, ukazavši na investicione projekte koji su od značaja za dalji razvoj crnogorske turističke ponude.

– On je takođe istakao sjajne rezultate koje Crna Gora bilježi u sektoru turizma u prethodnom periodu i ukazao na projekcije rezultata u budućnosti – navodi se u saopštenju.

Su je, kako se dodaje, iskazao spremnost za uspostavljanje bliže saradnje između dvije države, posebno u segmentu stvaranja platforme za razmjenu informacija o politici turizma, sa fokusom na dalju promociju i nastup Crne Gore na kineskom trzistu.

Tokom razgovora izražen je obostrani interes da se saradnja u turizmu dalje jača i unapređuje bilateralno i kroz Mehanizam 16+1.

Tokom boravka u Pekingu, Davidović se sastao sa više predstavnika turoperatora i agencija koje dovode kineske turiste u Crnu Goru ili se bave promocijom. Posjetio je i Normal Capital univerzitet koji je rangiran među 12 najboljih univerziteta u Kini.

Sa predstavnicima ovog univerziteta Davirović je razgovorao o mogućnostima uspostavljanja saradnje i programa stipendija za studente iz Crne Gore koji su zainteresovani za studije turizma, kao i pogodnostima koje nude turističkim radnicima zainteresovanim za učenje kineskog jezika.

Redakcija
Redakcija
Redakcija Ekonomista donosi ekonomske i poslovne vijesti iz Crne Gore i svijeta, doprinosi promovisanju dobrih poslovnih praksi i razvijanju preduzetničke svijesti.

Komentariši

Top